Brazilië is in quarantaine: de eieren van schildpadden komen uit op verlaten stranden en de kleintjes rennen richting de zee
Nooit zoals in deze periode, waarin miljoenen mensen thuis zijn om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus en de menselijke activiteiten bijna overal zijn gestopt, herinnert de natuur ons eraan dat we niet de enige "eigenaren" van de planeet zijn die ons huisvest.
Afnemende vervuiling, schoon water en dieren die vrij zijn om te leven volgens hun behoeften, zonder menselijke bedreigingen: het is geen fantasierijk scenario, maar wat er werkelijk gebeurt, en het is een van de weinige positieve effecten van de pandemie. Dieren vinden hun ruimtes terug, zoals we hebben gedocumenteerd in het geval van zeeschildpadden op de stranden van India. Ook in Brazilië zijn tientallen van deze prachtige waterreptielen ter wereld gekomen op de stranden, een fenomeen dat door de afwezigheid van de mens veiliger werd.
via Globalnews
Na weken van isolatie thuis, blokkades en sociale afstand, is de natuur weer vrijer gaan leven. In Brazilië, op een van de stranden in de stad Paulista, ten noorden van Recife, vond een van de mooiste spektakels plaats die konden worden waargenomen: het uitkomen van de eieren van de schildpadden waarna de kleintjes de zee in renden.
Het ging in het bijzonder om ongeveer 100 karetschildpadden van de soort Hawksbill (Eretmochelys imbricata) die, volgens documenten van overheidsfunctionarissen die bevoegd waren om ze te controleren, op het strand ter wereld kwamen en naar de oceaan renden op de dag van Zondag 22 maart 2020.
Karetschildpadden zijn een zeer bedreigde diersoort, waarvan de staat van instandhouding is geclassificeerd als "kritiek". Ze hebben een zeer oude oorsprong en leven voornamelijk op zeesponzen, die te vinden zijn in gebieden waar koraalriffen zijn. Geschat wordt dat ze als een essentieel onderdeel van aquatische ecosystemen zijn, daarom zijn ze vaak onderworpen aan programma's voor herbevolking en bescherming.
De grootste bedreigingen voor deze prachtige dieren komen van de mens, en in het bijzonder van de stroperij die wordt uitgevoerd door gewetenloze individuen die op ze jagen en doorverkopen, ook vanwege hun unieke kleuren, waarmee helaas sieraden en accessoires worden gemaakt.
Zelfs het uitkomen van de eieren is een bijzonder riskant moment voor de jonge schildpad: soms kunnen ze zelfs het water niet bereiken. Deze keer slaagden de 100 in Brazilië geboren exemplaren er echter in om naar de zee te rennen zonder gestoord te worden door de mens, en we hopen dat veel andere kleintjes binnenkort in de oceaan kunnen duiken en zwemmen.