Een jongen print oorbeschermers in 3D voor artsen en verpleegkundigen die een mondkapje dragen
In de donkere tijden waarin we leven vanwege de Coronavirus-pandemie, zijn er beelden die, meer dan andere, duidelijk in ieders geheugen gegrift blijven, om de noodsituatie beter dan duizend woorden te symboliseren. Onder hen mogen we de foto's van artsen, verpleegkundigen en gezondheidsmedewerkers die uitgeput zijn na hun diensten in het ziekenhuis niet vergeten, met hun gezichten gemarkeerd door beschermende maskers.
Omdat ze gedwongen zijn urenlang deze voorwerpen te dragen, kunnen ze ongemak veroorzaken in een situatie die op zichzelf al niet gemakkelijk is, en dit is de reden waarom een Canadese jongen, slechts 13 jaar oud, een idee had dat even simpel als briljant was om het ongemak iets te verlichten van veel medewerkers in de ziekenhuizen.
Het begon allemaal toen een ziekenhuis, vlakbij waar Quinn Callander woont, publiekelijk burgers vroeg om artsen en verpleegkundigen te helpen die elke dag het ongemak van het dragen van maskers moeten verdragen. De jongen besloot dat hij iets concreets kon en moest doen.
Omdat hij in staat was om de 3D-printer te gebruiken, dacht Quinn dat hij deze mogelijkheid kon benutten om specifieke oorbeschermers te maken voor medewerkers in de zorg die gedwongen werden urenlang maskers te dragen in het ziekenhuis. Door de mondkapjes, waarop de elastieken zijn bevestigd, te verlengen met binders, wordt voorkomen dat de elastiekjes op de achterkant van de oren wrijven en irritatie en verwondingen veroorzaken.
Toen deze speciale beveiligingen eenmaal waren gemaakt, schonk Quinn er tientallen aan lokale ziekenhuizen, waardoor ook het projectbestand dat nodig was om de driedimensionale print te repliceren, openbaar en gratis werd. Op deze manier kan iedereen in de wereld ze zelf creëren en concreet de vele gezondheidsmedewerkers een handje helpen die in deze dagen zeker geen eenvoudig dagelijks leven ervaren.
Op zo'n gecompliceerd moment zijn het genereuze, ondernemende en intelligente gebaren zoals deze, die ons een beetje gelukkiger maken, zodat we kunnen rekenen op veel mensen die klaar staan om de hele wereld te helpen, ook dankzij nuttige technologie.