Met de steden verlaten, verspreiden wilde bloemen en planten zich: ze kunnen ons helpen de bijen en de biodiversiteit te redden

Janine image
door Janine

17 April 2020

Met de steden verlaten, verspreiden wilde bloemen en planten zich: ze kunnen ons helpen de bijen en de biodiversiteit te redden

De afwezigheid van verkeer en plotselinge verlaging van de verontreinigingsniveaus, de velden die minder worden gemaaid; dit zijn slechts enkele van de positieve effecten, ja het lijkt vreemd om te zeggen, van de lockdown veroorzaakt door het Coronavirus; deze goede effecten kenmerken in feite het voorjaar van 2020 met de terugkeer van bestuivingsacties door bijen en stedelijke ecosystemen. Kortom, Covid19 zou de belangrijkste motor kunnen zijn voor de terugkeer en herbevolking van veel dieren. In feite brengt het herstel van stedelijke ecosystemen veel wilde planten weer tot leven.

via The Independent

Pixnio

Pixnio

Volgens de verklaringen van Plantlife, een van de grootste Europese organisaties voor de bescherming van wilde planten, hebben jarenlange constructies en maaien van de velden hectares natuurlijke weiden en biodiversiteit uitgewist; wilde planten, maar ook de meest zeldzame, waren alleen nog langs de weg te vinden.

De geleidelijke transformatie van land tot landbouwexploitatie en wooncomplexen van natuurlijke weiden heeft de biodiversiteit van de planten in de bermen verminderd, waar Plantlife berekent dat ongeveer 700 verschillende soorten zeldzame planten kunnen groeien en leven, waarvan het leven en de functie essentieel zijn voor populaties van dieren zoals bijen, vogels, vleermuizen etc etc.

Pxhere

Pxhere

Ja, want wilde planten en dieren hebben altijd een zeer belangrijke relatie van vitale uitwisseling gehad voor het behoud van hun ecosysteem: 80% van de planten vertrouwt op dieren zoals bijen om stuifmeel van de mannelijke naar de vrouwelijke planten te transporteren; daarbij zorgen de planten zelf voor meer stuifmeel en nectar voor dieren en insecten die het nodig hebben.

Het zou voldoende zijn om deze wilde planten te laten groeien om niet alleen de bijenpopulatie te herstellen, maar ook die van een stedelijk ecosysteem dat verloren is gegaan door landbouwarbeid en menselijke constructie. Maar nu heeft de crisis van Covid-19 menselijke processen zoals maaien en slecht beheer van de bouw tijdelijk stopgezet.

Insecten en wilde planten zijn er dankbaar voor.