Er is geen enkel besmettingsgevaar door het Coronavirus veroorzaakt door 5G-technologie: dat bevestigt de wetenschap

Janine image
door Janine

09 Mei 2020

Er is geen enkel besmettingsgevaar door het Coronavirus veroorzaakt door 5G-technologie: dat bevestigt de wetenschap

Eerst begon het als een veronderstelling die aanvankelijk geen tastbaar wetenschappelijk bewijs had, daarna werd het een eersteklas complottheorie, die leidde tot fake news: welnu, we kunnen met zekerheid bevestigen dat 5G geen besmetting met Covid-19 veroorzaakt. Dit wordt allereerst bevestigd door een artikel van de BBC, waarin het verband tussen de besmettingsmethode van het Coronavirus en het gebruik van 5G op de smartphone praktisch nul is.

via BBC

Christoph Scholz/Flickr

Christoph Scholz/Flickr

De valse mythe ontstond vermoedelijk toen een Belgische arts de "gevaren" van 5G-technologie aan het virus koppelde tijdens een interview in januari, dat vervolgens veranderde in desinformatie en vervolgens in overtuiging zonder bevestigde wetenschappelijke basis. Laten we de kenmerken van 5G en hoe het werkt onthouden: het verschil tussen 5G en eerdere generaties mobiele diensten (4G, 3G) is dat de laatste lagere radiofrequenties gebruiken (onder het 6 gigahertz-bereik), terwijl 5G ook frequenties in het bereik van 30–300 gigahertz gebruikt.

In het bereik van 30-300 gigahertz is er niet genoeg energie om chemische bindingen te verbreken of elektronen te verwijderen wanneer ze in contact komen met menselijke weefsels, daarom wordt dit bereik "niet-ioniserende" elektromagnetische straling genoemd. De straling kan bijvoorbeeld in contact komen met de huid wanneer we een 5G mobiele telefoon tegen het oor plaatsen om te bellen, maar deze straling, noch het virus, kan op geen enkele manier de huid binnendringen. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat 5G-radiofrequenties de verspreiding van het coronavirus veroorzaken of verspreiden.

Pxhere

Pxhere

We moeten onthouden dat COVID-19 zich verspreidt door kleine druppeltjes die uit de neus of mond van een besmet persoon komen wanneer ze hoesten, spugen, niezen, spreken of uitademen. Overdracht vindt plaats wanneer druppeltjes in contact komen met de neus, ogen of mond van een gezond persoon.

Dus als een besmet persoon via een telefoon in de buurt van zijn mond spreekt, kunnen er genoeg druppels op het oppervlak terechtkomen om het virus te kunnen verspreiden. Daarom wordt het delen van mobiele telefoons tijdens een pandemie niet aanbevolen; maar dit alles heeft niets te maken met 5G.

Kortom: nee, er is geen wetenschappelijk bewezen verband tussen de 5G-technologie en de besmetting van Covid-19.