Coronavirus, het Verenigd Koninkrijk begint een vaccin op mensen te testen: het kan in de herfst klaar zijn

Janine image
door Janine

22 April 2020

Coronavirus, het Verenigd Koninkrijk begint een vaccin op mensen te testen: het kan in de herfst klaar zijn

Het vaccin voor het Coronavirus is waarschijnlijk het meest bediscussieerde onderwerp en dat sinds de epidemie is begonnen de meeste belangstelling heeft gewekt in de wetenschappelijke wereld - en niet alleen. Er zijn veel onderzoeksteams over de hele wereld die onvermoeibaar werken om een effectieve manier te vinden om deze verschrikkelijke vijand te bestrijden, en gelukkig lijkt er al iets concreets te zijn.

Het is in deze uren dat het nieuws ons bereikte dat het Verenigd Koninkrijk binnenkort mensen gaat testen op wat een potentieel en veelbelovend vaccin lijkt te zijn tegen het Coronavirus, een medicijn dat mogelijk in de herfst van 2020 beschikbaar zal zijn.

via Independent

John Keith/Wikimedia

John Keith/Wikimedia

Het vaccin is ontwikkeld door de Universiteit van Oxford door een team onder leiding van professor Sarah Gilbert. De onderzoekers die bij de ontwikkeling betrokken waren, hebben er vertrouwen in dat de grootschalige productie al in september 2020 zou kunnen starten.

Het Imperial College in London vroeg gezonde mensen tussen 18 en 55 jaar om deel te nemen aan de studie en zichzelf beschikbaar te stellen, in ruil daarvoor krijgen ze een geldbedrag, om het nieuwe tegengif voor Covid-19 te testen. In totaal wordt het Engelse vaccin naar schatting getest op meer dan 500 personen.

Kaofenlio/Wikimedia

Kaofenlio/Wikimedia

Het medicijn zelf, ChAdOx1 nCoV-19 genaamd, is het resultaat van een genetische mutatie van een gewoon verkoudheidsvirus, dat is verzwakt om te voorkomen dat het zich bij mensen ontwikkelt. Matt Hancock, staatssecretaris van Volksgezondheid, zei dat hij veel vertrouwen had in dit nieuwe experiment: het vaccin zou volgens de Britse politicus op lange termijn de beste manier kunnen zijn om het coronavirus te bestrijden. Het enige dat overblijft, is hopen dat dit precies het geval is: hoe eerder we een tegengif vinden, hoe eerder we een nieuwe fase kunnen ingaan waarin de mens het virus zal beheersen, en niet andersom.