Een olifant die na 50 jaar aan de ketting te hebben gezeten wordt gered, “huilt” wanneer hij wordt bevrijd door zijn redders
Als de dieren waaraan de mens pijn en lijden veroorzaakt hun humeur in woorden zouden kunnen uitdrukken, zouden ze zeker geen lieve woorden voor ons overhebben. Hoewel het bewustzijn al enige tijd niet ontbreekt, zijn er nog steeds veel mensen, en helaas verspreid over de hele wereld, die opzettelijk hulpeloze wezens mishandelen, wiens enige pech is dat ze in verkeerde handen en op de verkeerde plaats zijn.
Olifanten kennen bijvoorbeeld geen vijanden, behalve menselijke wezens. In India wordt een arme dikhuid lange tijd in vreselijke omstandigheden gehouden, uitsluitend gebruikt voor het plezier van toeristen en zijn eigenaren. Gelukkig is een reddingsteam erin geslaagd zijn lot voor altijd te veranderen.
via Huffpost
Zijn naam is Raju en hij heeft het echt als door een wonder overleefd. 50 jaar lang aan de ketting, elke dag bereden door zijn eigenaar, door toeristen en gedwongen om lange afstanden te lopen, altijd naar wat zijn mishandelaars wilden. Niet zelden bleef de arme olifant zonder voedsel en temidden van afval, in omstandigheden die als we ze beklagenswaardig zouden noemen, een understatement zou zijn.
Toen de autoriteiten van de situatie op de hoogte waren, gaven ze de organisatie Wildlife SOS, die zich bezighoudt met de verzorging en redding van wilde dieren, toestemming hem uit het trieste leven van ontberingen dat hij leidde te halen. De beelden van de momenten waarop Raju werd gered door de vrijwilligers van de vereniging gingen de hele wereld over, vooral vanwege de bijzondere reactie van de olifant.
Midden in de nacht, terwijl de mannen van Wildlife SOS hem van zijn kettingen bevrijdden, begreep Raju duidelijk wat er gebeurde; zijn ogen waren vochtig, het leek alsof hij huilde. Naar alle waarschijnlijkheid had het arme dier een emotionele reactie op wat er aan de hand was en begreep hij misschien dat die mensen er waren om hem te helpen en hem weg te halen van zijn kwelgeesten.
In feite lijkt het bijzondere geheugen waarmee olifanten spreekwoordelijk begaafd zijn, te kunnen worden gerelateerd aan hun vermogen om psychologische spanningen en emoties op een duidelijke manier te manifesteren. Wie weet of dit ook het geval was met Raju.
Dit ongelukkige dier heeft ongetwijfeld een beetje hoop gekregen: een concept dat hem tot dan toe onbekend was en waarvan we hopen dat het hem altijd zal vergezellen.