Een bejaardentehuis met alle comfort: de oplossing om oma niet naar het hospice te sturen en haar altijd dichtbij te hebben
Als het tijd is om te zorgen voor onze dierbaren, die nu onverbiddelijk ouder worden, staan we vaak voor gedwongen keuzes omdat we niet genoeg ruimte of tijd hebben om voor hen te zorgen. Om deze reden plaatsen velen hun grootouders of ouders uiteindelijk in een bejaardentehuis. Voor sommigen is het een gedwongen keuze, voor anderen is het ondenkbaar; voor deze laatsten heeft de Amerikaan Dr. Kenneth Dupin een ideale oplossing bedacht: een huis op maat voor ouderen. Op deze manier worden ouderen niet uit hun familieomgeving gerukt om in een troosteloos en triest hospice te belanden.
Niemand zou ooit zijn ouders of grootouders willen achterlaten, en het idee om ze in een bejaardentehuis te plaatsen als ze eenmaal ouder zijn, is heel verdrietig. Na alles wat ze voor ons hebben gedaan, is het onvermijdelijk dat je bij zo'n redenering schuldgevoelens krijgt. Het idee om ze alleen te laten, in het gezelschap van vreemden, in een kamer die duidelijk niet van hen is, doet je hart pijn. Waarom kies je in plaats daarvan niet voor deze praktische oplossing, als je de mogelijkheid hebt om dit te doen?
De woningen in kwestie worden direct compleet met alle hulpmiddelen geleverd en naar de tuin van de naaste verwant vervoerd. Het is dan ook geen toeval dat Dr. Dupin de structuur "grootmoeders huis" heeft genoemd.
Het is van alle gemakken voorzien: een kleine keuken, een vaatwasser, een toilet, een douche... kortom alles om het onze dierbaren aan niets te laten ontbreken!
Het meest geruststellende aspect van dit briljante idee is dat het huis zich direct naast het hoofdwoning bevindt, waar misschien de zoon van de oudere vrouw in kwestie woont. Op deze manier, als de moeder (of grootmoeder) onmiddellijke hulp nodig heeft, is het veel gemakkelijker om met de situatie om te gaan.
Onder de nieuwste technologieën die zijn ontwikkeld om ouderen te helpen zich op hun gemak te voelen, zonder achterop te raken, zijn er: een pillenautomaat, een apparaat om de bloeddruk op te meten, een computer met internetverbinding. In de badkamer is de douche voorzien van een zitje en een handgreep om zich, zo nodig, aan vast te houden.
Er zijn 3 groottes beschikbaar voor bovenstaand huis; de kleinste en goedkoopste is € 36.000, een prijs die, hoe hoog ook, voordelig kan zijn in vergelijking met die van een verpleeghuis.
Dit is duidelijk een Amerikaans idee dat echter de landsgrenzen zou kunnen overschrijden en ook in andere landen kan worden gerealiseerd. Voor een oudere is er niets erger dan alleen zijn, met de angst om in de steek gelaten te worden, in een hospice; deze woningen lijken echter de juiste oplossing voor wie het zich kan veroorloven.