Australië: bij gebrek aan toeristen planten duikers koralen om het Groot Barrièrerif te herbevolken

Janine image
door Janine

30 April 2020

Australië: bij gebrek aan toeristen planten duikers koralen om het Groot Barrièrerif te herbevolken

Als er geen toeristen zijn, neemt de natuur haar ruimtes terug. Een van de weinige positieve gevolgen van de pandemie veroorzaakt door de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Een dramatische situatie die ook Australië hard heeft getroffen, een continent dat een van de belangrijkste natuurlijke structuren op aarde bewaard: het Groot Barrièrerif, dat al decennia lang langzaam afneemt. Gedurende de tijdelijke afwezigheid van toeristen en menselijke activiteiten proberen sommige professionele duikers een verschil te maken.

via Green Matters

Passions of Paradise, een door een familie gerund bedrijf dat duiktochten organiseert, is een van deze bedrijven die hoopt het kustmilieu te voeden en te verzorgen door koralen te planten op het Groot Barrièrerif voor de kust van Australië, dat de afgelopen jaren is aangetast door de vernietigende impact van menselijke activiteiten.

Scott Garden, CEO van Passions of Paradise, zei dat het ecotoeristische bedrijf een geavanceerde catamaran schonk, Passions III, evenals brandstof en vrijwilligers aan het Coral Nurture Program, dat werd gestart door de toeristenindustrie en de Australische wetenschappelijke gemeenschap om het Groot Barrièrerif weer tot leven te brengen.

Het Groot Barrièrerif omvat ongeveer 2.900 riffen en 900 eilanden en herbergt een ongelooflijke verscheidenheid aan vissen, garnalen en talloze andere onderwatersoorten.

In de afgelopen jaren zijn dode koraalriffen een van de grootste gruwelen geworden als gevolg van de impact van menselijke economische activiteiten, met duizenden koraalecosystemen die zijn omgevormd tot verbleekte begraafplaatsen als gevolg van de verwoestende impact van de oceaan met snelle opwarming van de temperatuur, de stijging van de zeespiegel, vervuiling en overbevissing.

De verbleking en de uiteindelijke dood van het Groot Barrièrerif zou niet alleen een veroordeling voor het leven in de oceaan betekenen, maar zou ook de laatste spijker in de kist zijn van de winstgevende Australische ecotoeristische sector waarvan het essentiële "product" het milieu zelf is. Nu, op dit moment van tijdelijke en onbepaalde pauze van het massatoerisme en menselijke activiteiten op het mariene gebied, is het juist dat Passions of Paradise deze moedige poging doet om dit buitengewoon belangrijke ecosysteem te redden.

Nu niet, nooit niet.