Zijn bijen produceerden al 20 jaar niet zoveel honing: de oorzaak: de afwezigheid van de mens en vermindering van vervuiling
Pierre Stephane, een imker gevestigd in Lichtenberg, een Franse gemeente nabij het Regionaal Natuurpark van de Vogezen, had nog nooit zo'n overvloedige honingproductie van zijn bijen gezien: "In 20 jaar hebben mijn bijen nooit zoveel honing geproduceerd", zei de imker verbaasd. Pierre verwachtte zo'n verrassing niet en misschien, geeft hij toe, dat dit alles te maken kan hebben met de algemene lockdown die veel landen in de wereld treft als gevolg van de Coronavirus-epidemie.
via France 3 info
In 20 jaar activiteit had Pierre Stephane nog nooit zoiets gezien: 4 kg honing per dag! Een dergelijk fenomeen, meent de imker, kan twee belangrijke redenen hebben. Zeker, een verminderde menselijke activiteit heeft in het algemeen bijgedragen tot het bepalen van gunstiger omstandigheden voor bijen: de bosbouwactiviteit is volledig opgeschort, de afwezigheid van kettingzagen en houthakkers heeft het milieu stiller gemaakt en veel toeristen zijn gedwongen om hun wandelingen op te geven. Er is geen verkeer meer en de bijen kunnen zich in alle rust voeden met de nectar van bloemen: meidoorn, paardenbloem en alle fruitbomen worden hun natuurlijke "prooi".
De landbouw is ook behoorlijk stilgelegd en met het gunstige klimaat van dit jaar, 2020, vinden bijen de best mogelijke leefomstandigheden. "Vorig jaar hadden we een lange en koude lente, regen en vorst, daarna was het te warm en was er droogte. Dit jaar hebben we zon, goede temperaturen... Als we wat meer regen hadden zou het ideaal zijn"- aldus de Franse imker.
Pierre liet zich in 2019 ontmoedigen door slechte productie en klimatologische omstandigheden, maar in 2020 ziet hij een echte wederopstanding, die veel goeds belooft voor de toekomst.
Een lente, die van 2020, die een frisse wind en leven bracht, althans in de natuurlijke wereld, als we de volharding van de angstaanjagende Covid-19 uitsluiten die mensen bang maakt. Kortom, meer rust en minder vervuiling hebben ongetwijfeld de levensomstandigheden van bijen en hun honingproductie positief beïnvloed. Pierre is tevreden zijn zo gewilde biologische honing te verkopen, vooral in een periode zoals wij die beleven, waarin lokale en biologische producten nog geliefder zijn. Pierre zal zijn prijzen echter niet verhogen: voor minder dan 10 euro is het mogelijk om zijn honing "Les abeilles de Corantin" te kopen - een naam die hij koos ter ere van zijn zoon Corantin, die op 11-jarige leeftijd stierf door een ernstige handicap.