In Pakistan worden degenen die door Covid-19 hun baan hebben verloren, door de staat ingehuurd om bomen te planten
De premier van Pakistan, Imran Khan, lanceerde in 2018 een zeer belangrijk initiatief in een poging het landschap van het land te versterken, gedecimeerd door jarenlange ontbossing en door klimaatverandering: het planten van 10 miljard bomen in 5 jaar tijd. Een ambitieus project dat de naam Billion Tree Tsunami draagt en dat de nieuwe generaties leek te fascineren, in de hoop ooit een "groener Pakistan" te zien. Ondanks dat het een gewaardeerd en gevolgd idee is, heeft Pakistan pas bij het uitbreken van de Coronavirus-epidemie een explosie van mankracht gezien - de reden? Velen waren helaas van de ene op de andere dag werkloos vanwege de pandemie, maar gelukkig vonden ze overheidssteun om zichzelf opnieuw uit te vinden als “junglearbeider”.
via Trust
Iedereen die zijn baan verloor door de economische crisis als gevolg van het uitbreken van Covid-19, vond een baan in dit grote herbebossingsproject. De staat betaalt hen 500 roepies per dag ($3 per dag), een bedrag dat gelijk is aan ongeveer de helft van het loon van een bouwvakker - niet veel, maar genoeg om de burgers te ondersteunen in hun essentiële en dagelijkse uitgaven.
Een voorstel dat niet alleen als een gedeeltelijke reactie op de slechte economische omstandigheden als gevolg van de pandemie kan dienen, maar ook als een "oplossing" voor de klimaatverandering. Als aan het begin van de pandemie het initiatief was opgeschort om het aantal besmettingen dat constant toeneemt aan te pakken en zich volledig te wijden aan de resolutie van Covid-19, werd de Billion Tree Tsunami vanaf april 2020 op grote schaal opnieuw opgestart om 63.000 banen te creëren. Het is duidelijk dat alle werknemers gedwongen zijn een masker te dragen, maar aan de andere kant hebben ze het geluk dat ze op dit moeilijke moment een buitenactiviteit kunnen uitoefenen.