Op haar zeventiende vond ze een biologisch afbreekbaar "plastic" uit van garnalenschalen en zijdecocons: het verteert in slechts 33 dagen
Dat plastic in al zijn vormen een van de meest vervuilende niet-biologisch afbreekbare materialen op aarde is, is geen geheim meer, het is algemeen bekend dat er wereldwijd veel initiatieven zijn die het stopzetten van het gebruik en verbruik van plastic bevorderen ten gunste van biologisch afbreekbare materialen die de biodiversiteit van het milieu om ons heen respecteren. Een 17-jarig Australisch meisje wist een uiterst effectief alternatief voor plastic te ontdekken.
via Indian Link
Haar naam is Angelina Arora, ze is 17 jaar oud en woont in Adelaide, in Australië en ze heeft een materiaal uitgevonden met dezelfde eigenschappen als plastic, maar gemaakt met garnalenschalen en dat 1,5 miljoen keer sneller ontbindt dan de meeste producten van commerciële kunststoffen die we tegenwoordig gebruiken.
Angelina's liefde voor de wetenschap gaf haar de juiste instrumenten en inzichten om tot deze geniale intuïtie te komen, maar de reis om een "ecologisch plastic" uit te vinden was niet eenvoudig. Ze experimenteerde aanvankelijk met een aantal organische materialen zoals maïszetmeel en bananenschillen, die echter vanwege hun oplosbaarheid moesten worden uitgesloten. Op een avond merkte ze tijdens het avondeten dat de garnalenschalen erg op plastic leken en daarom vroeg ze zich af waardoor deze consistentie werd veroorzaakt en ging onmiddellijk naar het laboratorium om onderzoek te doen.
Uiteindelijk haalde Angelina het koolhydraat genaamd "chitine" uit de schalen en gebruikte de chemische conversie om er chitosan van te maken. Vervolgens mengde ze het met een onoplosbaar eiwit genaamd "fibroin", dat voorkomt in zijdecocons. Door de combinatie van deze twee organische materialen creëerde Angelina een plastic-achtig materiaal dat in slechts 33 dagen volledig oplost in het milieu. Bovendien geeft dit plastic bij de afbraak stikstof af, daarom kan het worden gebruikt als mulch of meststof voor planten.
De ingenieuze uitvinding van Angelina Arora ontving de prijs Innovator to Market in 2018, terwijl het Australische meisje vierde werd van de 81 kandidaten die een prestigieuze internationale erkenning ontvingen via de Intel International Science and Engineering Fair. Op dit moment probeert Angelina haar buitengewone uitvinding op de markt te brengen, ook al moet ze eerst de octrooifase doorlopen. Met de droom om de oceanen van de wereld schoon te maken van plastic en andere jonge mensen van haar leeftijd te inspireren hetzelfde te doen.
Gefeliciteerd, Angelina!