Giulia Tofana, de vrouw die ongelukkige vrouwen hielp zich van hun man te ontdoen door arsenicum in cosmetica te verkopen
Als je een passie hebt voor misdaadverhalen, meedogenloze moordenaars en verhalen over misdaden en volmaakte vendetta's, mag je het ongelooflijke verhaal van Giulia Tofana, een van de meest meedogenloze vrouwelijke seriemoordenaars in de oude geschiedenis niet missen. Giulia woonde in de zeventiende eeuw in Zuid-Italië en verhuisde vervolgens naar Rome en ging de geschiedenis in als een van de gevaarlijkste vrouwen van haar tijd "dankzij" een vergif van haar eigen creatie: de zogenaamde "Acqua Tofana".
In de zeventiende eeuw was Giulia bekwaam en populair geworden dankzij de creatie van cosmetica; een van deze brouwsels heette "Acqua Tofana" en bevatte voldoende arsenicum om een persoon te doden zonder sporen achter te laten; op deze manier heeft Giulia het geheime ingrediënt van deze cosmetica gedurende minstens 50 jaar verborgen gehouden, waarbij ze slachtoffers na slachtoffers oogstte. Haar cosmetica werd verkocht als poeder of als wonderbaarlijke zalf, ook wel "Manna di San Nicola" genoemd; perfect om het gevaar niet op te laten merken…
De markt voor Acqua Tofana bestond voornamelijk uit ongelukkige vrouwen of vrouwen die een triest huwelijk hadden met een man die niet van hen hield; in de 17e eeuw waren gearrangeerde huwelijken niet ongebruikelijk, waarin vrouwen niets te zeggen hadden en waar mannen zich vrij voelden om hun vrouw te behandelen zoals ze dat het liefste deden, vaak door ze te slaan, te martelen of lastig te vallen.
Het is dan ook geen toeval dat het verborgen geheim van deze cosmetica alleen bekend was bij deze trouwe klanten, die dit specifieke water gebruikten om hun echtgenoten te vergiftigen en zo voor een “vroegtijdige echtscheiding” zorgden zonder het gevaar te worden beschuldigd van moord.
Acqua Tofana was kleurloos, smaakloos en geurloos, perfect om te mengen zonder opgemerkt te worden in de glazen van de echtgenoten; maar het was de spijt jegens haar man die het begin van het einde voor Giulia markeerde; voordat een familielid het brouwsel dronk, hield de vrouw hem tegen en moest hem zodoende alles uitleggen. Daarom besloot de man Giulia aan de pauselijke autoriteit van Rome aan te geven; om aan arrestatie te ontsnappen, zocht de vrouw haar toevlucht in een kerk, maar toen zich de geruchten verspreidden dat Giulia ook het wijwater had vergiftigd, werd een inval in de heilige plaats gedaan en werd ze gearresteerd.
Uiteindelijk martelden de pauselijke autoriteiten Giulia Tofana totdat ze bekende dat ze tussen 1633 en 1651 meer dan 600 mannen had vergiftigd, maar het is mogelijk dat het werkelijke aantal nog hoger was. In juli 1659 werd Giulia Tofana samen met haar dochter, medeplichtige van haar moeder, en drie werkneemsters geëxecuteerd. Ze werden gedood op het Campo de’ Fiori in Rome, een populaire plaats voor executies in die eeuw.