Veel mensen hebben de behoefte om zichzelf te bedekken om te slapen, zelfs als het warm is: enkele redenen waarom dit gebeurt
Wanneer we het einde van een zware, vermoeiende, stressvolle dag hebben bereikt, is het enige dat ons scheidt van slapeloosheid of slechte slaap onze zware deken; het maakt niet uit of het zomer of winter is, of het koud is of erg warm: als we niet in bed liggen zonder een deken om ons heen, slapen we onrustig. Er zijn verschillende redenen voor dit buitengewoon veel voorkomende menselijke gedrag, zowel psychologisch als wetenschappelijk.
via Health Line
Een van de belangrijkste redenen is dat we warmbloedige levende wezens zijn, wat betekent dat ons lichaam de interne temperatuur reguleert, wat ons helpt om warm te blijven. Wanneer we ons echter in een fase van diepe slaap bevinden, verdwijnt al onze controle over externe prikkels; dit is waar we hulp zoeken bij de dingen om ons heen, en dekens helpen ons lichaam om de interne temperatuur die we nodig hebben op zo'n kwetsbaar moment van de dag te reguleren en te behouden.
Het is een feit dat we ook gewoontedieren zijn en dit heeft een enorme impact op het waarom we een warme deken nodig hebben. Hoewel het niet noodzakelijkerwijs gaat om je veilig te voelen, hebben we ons hele leven dekens gebruikt om in slaap te vallen en daarom zit deze praktijk in onze routine. Dus als we naar bed gaan en onszelf bedekken met een deken, krijgt ons lichaam een psychologisch signaal dat het tijd is om te slapen.
Als het koud is, slagen de dekens erin om een perfect microklimaat van warmte te creëren: een barrière waar de temperatuur niet veel verandert. Het verwarmt onze huid terwijl de omgevingsfactoren die ons lichaam kunnen afkoelen, niet zoveel invloed op ons hebben. We vallen dus sneller in slaap en hebben een betere en minder verstoorde slaap als het buiten koud is, maar we een warme deken hebben die ons in bed omhult.
Ten slotte wekken de dekens ons een gevoel van veiligheid op, omdat de meest voorkomende angst die we allemaal als kinderen hadden, de angst voor het donker was. Als we dat gevoel kregen, bedekten we ons instinctief volledig om onszelf te beschermen tegen een onzichtbare vijand. Het was onze "magische deken" die tegen onze angst vocht en ons een beschermd gevoel gaf; welnu, dit gevoel van veiligheid hebben we nog steeds wanneer we onder onze dekens liggen.
En nu, allemaal onder de warme dekens, je weet maar nooit of er een monster onder het bed ligt!