Vuurvliegjes zullen waarschijnlijk voor altijd “doven" vanwege lichtvervuiling: de wetenschap bevestigt het
Er zijn dieren en natuurlijke scenario's die bij een simpele gedachte verwijzen naar atmosferen die even fascinerend zijn als zeldzaam, misschien gelinkt aan een verleden dat helaas niet meer bestaat.
Technologische vooruitgang, steeds "ingrijpender" menselijke activiteiten, veranderingen in het milieu en het klimaat: we merken dat we deze fenomenen vaak noemen als de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat dieren uit de natuur verdwijnen. Onder de vele wezens die langzaam maar zeker in aantal afnemen, zijn ook de vuurvliegjes. Lichtgevende en fascinerende insecten waarvan misschien niet iedereen het geluk heeft gehad om ze in het echt te zien, vooral de laatste tijd. En deze mogelijkheid zou steeds zeldzamer kunnen worden, totdat ze volledig verdwijnen, juist door de tussenkomst van de mens in de natuur.
Great Smoky Mountains National Park/Flickr
Ouders en grootouders zullen het zich zeker goed herinneren - vooral als ze op het platteland woonden - de spectaculaire lichtjes die in de schemering midden op de velden oplichtten. Tegenwoordig zie je deze scène helaas steeds minder. De schuld ligt opnieuw in onze activiteiten, die, zoals vaak gebeurt, onverbiddelijk de omgevingen, habitats en dieren die hen bevolken in gevaar brengen.
De vuurvliegjes verdwijnen langzaam en hun bioluminescentie - een kenmerk waardoor deze kevers met tussenpozen licht in de buik kunnen produceren - zou binnenkort slechts een fenomeen kunnen worden dat in wetenschappelijke teksten wordt beschreven. De specifieke onderzoeken die zijn uitgevoerd naar vuurvliegjes en hun staat van instandhouding zijn het eens over de drastische achteruitgang die deze insecten de afgelopen jaren hebben ondergaan en die ze de komende jaren zullen blijven ondergaan.
De oorzaken? Allereerst lichtvervuiling. Als de omgevingen geleidelijk meer verlicht worden - misschien door verstedelijking of de aanleg van nieuwe wegen of huizen - verliezen vuurvliegjes hun oriëntatie en kunnen daarom niet communiceren. Voor hen is het licht dat ze uitstralen fundamenteel, omdat het dient om contacten tussen mannetjes en vrouwtjes tot stand te brengen en, dus, te reproduceren. Als de contexten waarin ze leven steeds lichter worden, kunnen de vuurvliegjes elkaar niet zien.
Een factor van verdwijning wordt toegevoegd aan het beruchte massale gebruik van pesticiden. Vooral degene die de insecten doden die de vuurvliegjes voeden, zijn ook dodelijk voor hen, omdat ze de beschikbaarheid van voedsel en daarmee de overlevingskansen drastisch verminderen. Ontbossing, veranderingen in landschappen en het omzetten van bosgebieden in gewassen zijn andere menselijke factoren die dodelijk zijn voor vuurvliegjes. Zonder hen zouden dus ook andere organismen een belangrijke bron van levensonderhoud verliezen.
Kortom: zoals het altijd goed is om te onthouden, komt elke actie in de natuur overeen met een reactie. Behalve dat ze fascinerende insecten zijn, zijn vuurvliegjes ook erg belangrijk voor het evenwicht van hele ecosystemen. De wereld kan het zich niet veroorloven ze te verliezen: hun instandhouding is fundamenteel, zodat ze niet slechts een verre herinnering aan het verleden worden.
- https://academic.oup.com/bioscience/article/70/2/157/5715071
- https://xerces.org/publications/guidelines/conserving-jewels-of-night
- https://fireflyersinternational.net/
- https://www.iucn.org/commissions/ssc-groups/invertebrates/firefly
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ece3.4557
- https://undark.org/2017/06/01/sake-their-glow-moriyama-japan-fireflies/
- https://www.massaudubon.org/get-involved/citizen-science/firefly-watch