De man met het hoogste IQ ooit geregistreerd: een genie dat bijna is vergeten door de geschiedenis

Janine image
door Janine

12 Juni 2020

De man met het hoogste IQ ooit geregistreerd: een genie dat bijna is vergeten door de geschiedenis

Als we aan het woord "genie" denken, denken we meteen aan persoonlijkheden van het kaliber Albert Einstein, Isaac Newton en vele andere mannen en vrouwen die met hun buitengewone vaardigheden hielpen een onuitwisbare stempel te drukken op de geschiedenis en disciplines die ze bestudeerden. Toch kunnen we niet zomaar denken dat de meest briljante personages alleen de mensen zijn die de geschiedenis zijn ingegaan. Dit is niet het geval, omdat op de wereld veel andere mensen leven en hebben geleefd die net zo intelligent - zo niet intelligenter - en wonderbaarlijker waren. Waarom kennen we ze niet? Simpel: ze zijn op de een of andere manier in de schaduw blijven staan.

William James Sidis is een van hen: als je nog nooit van hem hebt gehoord, dan ben je niet de enige. Toch is deze persoon naar alle waarschijnlijkheid de intelligentste die ooit op aarde rond heeft gelopen, met een van de hoogste geregistreerde IQ's. Het verhaal is even triest als fascinerend.

via Sidis Archives

Unknown/Wikimedia

Unknown/Wikimedia

160 voor Albert Einstein; 190 voor Isaac Newton, en de lijst gaat maar door. We hebben het natuurlijk over de IQ-waarden die zijn gemeten voor genen van het kaliber van bovengenoemden. Boven de 160 worden meestal persoonlijkheden met buitengewone capaciteiten geïdentificeerd. Welnu: zou je geloven dat, in het geval van Sidis, zijn intelligentie werd gemeten op 254? Dat klopt: dit kenmerk, gecombineerd met zijn ongelooflijke mentale vermogens, maakte hem tot een absoluut wonder.

Afgezien daarvan, heeft Sidis, geboren in New York in 1898 en in 1944 overleden, al op jonge leeftijd laten zien dat hij een echt wonderkind is. Expert in wiskunde, in staat om op volwassen leeftijd 25 talen te spreken en te begrijpen (naar verluidt had hij er op 8-jarige leeftijd al 8 geleerd), toegelaten tot Harvard op slechts 11-jarige leeftijd, hij was zelfs in staat om de New York Times te lezen op de leeftijd van 18 maanden. De lijst met zijn mentale vermogens kan doorgaan, en we verzekeren je dat de een nog verrassender is dan de andere. Naast de wiskundige, moeten we ook de fysieke, psychologische, kosmologische en historische vaardigheden noemen.

Sidis Archives

Sidis Archives

Hij was een socialist en niet gelovig, en hij had zeker geen gemakkelijke relatie met zijn familie. Met name met zijn vader, een gevestigd psychiater, die hem zelfs een bepaalde tijd in zijn kliniek liet opnemen, een gebeurtenis die leidde tot de definitieve breuk tussen William en zijn vader. De jongen ging zijn eigen weg en leidde een normaal leven als werknemer. Hier ligt waarschijnlijk een van de redenen waarom de bekendheid van Sidis voor de meeste mensen niet zo groot is als zou moeten. Als jongen en als volwassene hield William er nooit van om zichzelf in de schijnwerpers te zetten: het “perfecte” leven was volgens hem het leven in eenzaamheid.

Ondanks zijn weigering voor glorie en zichtbaarheid en zijn volkomen normale bezigheden, bleef Sidis altijd schrijven, publiceerde ook onder verschillende pseudoniemen en bleef hij profiteren van het ongelooflijke geschenk dat de natuur hem met zijn buitengewone intelligentie had gegeven. Zo'n persoonlijkheid had de wereld echt kunnen veranderen en geweldige dingen kunnen doen. Helaas, zoals vaak gebeurt als het gaat om genieën, stierf William jong, slechts 46 jaar oud, door een hersenbloeding. Hij liet een zeer belangrijke intellectuele erfenis achter, die het verdient om herinnerd en gewaardeerd te worden. Wie weet of er vroeg of laat ergens ter wereld een ander wonderkind als hij zal worden geboren - of al is geboren.

Oren Jack Turner, Princeton, N.J/Wikimedia

Oren Jack Turner, Princeton, N.J/Wikimedia