Ontbossing: in 2019 verloren we elke 6 seconden het equivalent van een voetbalveld
Helaas is het geen nieuwigheid dat de groene hulpbronnen van onze planeet in een toestand van absoluut lijden verkeren. Ontbossing is een zeer ernstig en wijdverbreid fenomeen dat de hele wereld treft, en in het bijzonder gebieden waar planten, bomen, dieren en biodiversiteit moeten worden behouden, hoe dan ook.
Helaas, het bewijs van de feiten vertelt ons echter iets anders, zoals Global Forest Watch opmerkt, het platform dat is gewijd aan het constant en realtime monitoren van de gezondheid en status van onze bossen. De gegevens die naar voren komen - met betrekking tot 2019 - zijn ronduit zorgwekkend, een teken dat de mens onvermoeibaar doorgaat met het misbruik maken van de hulpbronnen die de aarde hem ter beschikking stelt, de enigen die beschikbaar zijn.
Het World Resources Institute (WRI) heeft gereageerd op de statistieken die door Global Forest Watch zijn vrijgegeven en heeft niet voor niets op een drastische en alarmerende manier op het probleem gereageerd. Volgens Frances Seymour, onderzoeker aan het gezaghebbende Instituut, hebben we in 2019 door de wereldwijde snelheid van ontbossing elke 6 seconden het equivalent van een voetbalveld verloren.
Je leest het goed: elke 6 seconden loste een oppervlak zo groot als dat van het voetbalveld letterlijk op. 11,9 miljoen hectare waar de mens zijn activiteiten en verdiensten nu kan voortzetten, met vee, industrieën, intensieve teelt en nog veel meer, ten koste van de natuurlijke balans.
Het trieste record (als we dat zo mogen noemen) gaat uiteraard naar Brazilië, dat het land in de wereld blijkt te zijn waar ontbossing het grootste verlies aan vegetatie veroorzaakt. Een fenomeen dat geconcentreerd is in wat de "groene long" van de planeet zou moeten zijn, en waarvoor de toekomende tijd onderhand een must is. De Amazone blijft, langzaam maar onverbiddelijk, krimpen onder de roekeloze en onnadenkende handen van alle mensen die blijven geloven dat ze over de natuur kunnen beschikken zoals ze willen, waarbij ze het milieu en de rechten van inheemse volkeren vertrappen. Allemaal in de substantiële stilte van de Braziliaanse instellingen en in de eerste plaats van president Bolsonaro.
Het WRI-rapport is bovendien duidelijk: in samenwerking met de Universiteit van Maryland bestudeerde het met grote precisie de gebieden die worden bewaakt door de Global Forest Watch, en de beelden laten geen twijfel bestaan. We verliezen kostbare, onschatbare hulpbronnen en niet alleen in de Amazone. Denk in dit verband eens aan wat er in Australië is gebeurd, waar ontbossing heeft bijgedragen tot het uitbreken van de gewelddadige branden die de regio hebben geschokt; of de enorme vegetatieverliezen die helaas ook in Afrika aan de orde van de dag zijn en in andere delen van Zuid-Amerika.
Dikshajhingan/Wikimedia - foto di archivio
Hoewel de kaart van het monitoringplatform steeds minder groen wordt, moeten we ons misschien afvragen of het niet tijd is om iets concreets te doen om dit allemaal te stoppen. Dit is geen alarmisme of een “overdreven” betoog. Als we minder hulpbronnen beschikbaar hebben, moeten we onszelf blootstellen aan een meer ongezonde lucht en aan de verwoestende gevolgen van klimaatverandering voor het leven van ieder van ons. De prijs is te hoog. Om deze reden moet iedereen, op zijn eigen kleine manier, nadenken en handelen.