Babyuilen slapen op hun buik zoals wij mensen omdat hun hoofd te zwaar is
We leven in een tijdperk waarin alles onmiddellijk wordt gedeeld en op de juiste kanalen en op de juiste manieren mogelijk echte fenomenen kunnen worden. En vaak zitten achter video's, afbeeldingen en verhalen verklaringen die verder gaan dan het effect dat ze in eerste instantie bereikten, terwijl ze misschien alleen maar vermaak hadden opgewekt. Dankzij internet en de sociale media verspreidden de onderwerpen zich en bereikten soms het punt dat ze aan iedereen werden uitgelegd als werkelijk eigenaardige "lessen".
Net als in het geval van de foto van een uil die op zijn buik slaapt, die op internet viral is gegaan omdat het dier bijna "flauwvalt" door vermoeidheid, een beetje zoals wat er met ons mensen gebeurt als we uitgeput zijn en in slaap “vallen”. Hoewel aanvankelijk de authenticiteit van de foto in twijfel werd getrokken, bleek die manier van slapen voor jonge uilen een echte gewoonte te zijn. De reden? Ze zijn “menselijker” dan je denkt...
Iedereen die met een pasgeboren baby te maken heeft gehad, weet dat je zijn hoofd moet ondersteunen, die te groot en te zwaar is voor een klein lichaam dat het nog niet zelf kan ondersteunen. Hetzelfde gebeurt met kleine uilen als ze slapen. Hun hoofd is gewoon te zwaar om zoals volwassen uilen “staand” te slapen. Dus moeten de kleintjes gaan liggen, waarbij ze hele grappige houdingen aannemen.
Bevestigingen komen van verschillende kanten, via sociale media en daarbuiten, zoals ook blijkt uit een artikel van de National Audubon Society. Na de eerste afbeelding die beroemd is geworden op internet, zijn er verschillende toegevoegd, gepubliceerd door meerdere gebruikers, die de uilen laten zien terwijl ze een heerlijk dutje deden op hun buik, met hun poten naar achteren gestrekt. Als ze in de bomen zitten, houden ze hun klauwen stevig vast tegen de tak die ze gekozen hebben, gaan liggen, draaien hun hoofd opzij en vallen in een doorgaans korte maar intense slaap.
Het is moeilijk om deze houding niet te koppelen aan de manier van slapen waar velen van ons zich, na een lange dag of een misschien wat levendiger nacht dan normaal, laten gaan. Te midden van zoveel fake news en halve waarheden heeft het internet voor een keer een merkwaardig detail weten te verspreiden dat misschien niet iedereen wist over deze fascinerende vogels.