Een bedrijf maakt een mini-drone die slechts 33 gram weegt, geruisloos en “in zakformaat"
De afgelopen jaren zijn drones steeds vaker voorkomende objecten geworden. Hoewel de oorsprong van onbemande vliegtuigen al vrij oud is en beperkt is tot militair gebruik, heeft de recente technologische vooruitgang ervoor gezorgd dat drones steeds kleiner worden en binnen het bereik van burgers komen, voor verschillende doeleinden.
De militaire wereld blijft echter het meest verbonden met drones, aangezien deze apparaten vaak worden gebruikt in oorlogscontexten, onder andere voor verkenning. Een van de nieuwste bevindingen, waarover we je hier vertellen, lijkt te zijn geconfigureerd als het perfecte accessoire voor dit doel. Waar hebben we het over? Over een nano-drone, een vliegend apparaat dat heel licht, maar tegelijkertijd robuust en bijna volledig geruisloos is.
via FLIR Systems
Het heet Black Hornet (“zwarte horzel" in het Nederlands) en is ontworpen en vervaardigd door FLIR Systems, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van beeld-, lokalisatie- en meetsystemen. Dit toestel is net zo groot als een mobiele telefoon en weegt slechts 33 gram. Wanneer het in werking treedt, is het geluid bijna niet hoorbaar en heeft het een autonomie van ongeveer 25 minuten. Het kan ook live beelden in hoge definitie verzenden via een beveiligde dataverbinding.
Zo'n apparaat zegt veel over hoe de technologische vooruitgang onderhand in staat is om niveaus te bereiken die tot een paar jaar geleden gewoon ondenkbaar waren. Het verkleinen van een object als dit betekent concreet ingrijpen om ervoor te zorgen dat apparaten die voorheen groot, zwaar, lawaaierig en omvangrijk waren, bijna als ”zakformaat" worden en gemakkelijk overal mee naartoe te nemen zijn.
We weten niet of de Black Hornet op civiel gebied zal worden gebruikt, maar dit apparaat heeft zeker de aandacht getrokken van het Amerikaanse leger, dat met FLIR Systems een miljonairscontract heeft afgesloten voor de aankoop van deze vliegende apparaten. Het doel is om ze te leveren aan soldaten in oorlogsgebieden, juist vanwege de bewakings- en verkenningsmogelijkheden die ze bieden. Er blijven enkele - legitieme - twijfels bestaan over het feit dat het op deze manier implementeren van de constructie van apparaten ertoe kan bijdragen dat we ons allemaal wat meer "bespioneerd" voelen...