Deze man kloont de hoogste bomen op aarde en plant ze op plaatsen die het best geschikt zijn om te overleven
De Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) is een gigantische boom die ooit veel te zien was langs de westkust van de Verenigde Staten. Deze spectaculaire levende wezens onderscheiden zich door de hoogste plantensoort ter wereld te zijn (meer dan 100 meter hoog) en een van de oudste (ze kunnen zelfs meer dan 2000 jaar worden).
Helaas, met de komst van de mens en zijn jacht op goud, zijn deze duizendjarige bossen gedecimeerd door ontbossing om hout te produceren, waaraan vervolgens klimaatverandering is toegevoegd: Kustmammoetbomen leven goed in gematigde klimaten waar het voldoende vochtig is, dus de droogte en opwarming van hun regio geeft de laatste klap aan hun aantal. Tegenwoordig wordt geschat dat er nog 4% over is van wat er vóór de 19e eeuw bestond.
Als het dieren waren, zouden ze naar koelere gebieden kunnen gaan die geschikt voor hen zijn, maar voor bomen is dit niet haalbaar. Dat was tenminste zo tot de komst van David Milarch, een boomkweker uit Michigan, die na een traumatische ervaring besloot een stempel op de planeet te drukken.
In 1991 ging Milarch naar het ziekenhuis voor een ernstig probleem aan zijn nieren. Zijn lichaam leek te bezwijken, maar hij “herrees” in extremis: een ervaring die hem tekende en hem ertoe aanzette zich te wijden aan een nobele zaak. Milarch kende de behoeften van deze reuzen goed en lanceerde een project om ze weer in hun oude glorie te herstellen, net zoals hij weer tot leven was gekomen nadat hij een stap verwijderd was van het einde.
Het belangrijkste doel van Milarch is om bossen opnieuw te creëren op plaatsen die het meest geschikt zijn voor hun groei, terwijl de genetische code van deze duizendjarige en resistente wezens behouden blijft. Om dit te doen, gebruikt hij extreem geavanceerde voortplantingstechnieken, door klonen te gebruiken om tientallen identieke bomen te creëren, beginnend met een klein stukje weefsel. Op deze manier wordt het genetische erfgoed van de grootste en sterkste planten gebruikt om een populatie bomen verder naar het noorden te creëren, waar de nevels vaker voorkomen en het klimaat koeler is.
Het project van Milarch, dat Archangel Ancient Tree Archive wordt genoemd, heeft tegenwoordig veel aanhangers over de hele wereld en breidt uit om hetzelfde herbebossingsproces in andere landen te herhalen. Zelfs als we de schade die we hebben aangericht niet uit kunnen wissen, kunnen we volgens de oprichter wel bomen gebruiken om het te herstellen. Ondanks de technologieën die voor dit doel zijn ontwikkeld, is het planten van bomen in feite een van de meest effectieve manieren om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer op te vangen en te verminderen, en het zou in elk land een constante activiteit moeten zijn.
De interessante minidocumentaire "Moving the Giants" die je in deze link kunt vinden, is opgenomen tijdens zijn missie.