Als je een vliegend hert tegenkomt, dood hem dan niet: deze kever met getande kaken dreigt uit te sterven
Als je er een ziet, of als je er toevallig op een vrij korte afstand een tegenkomt, wees dan niet bang, en dood ze vooral niet: vliegende herten zijn op het eerste gezicht insecten met een nogal intimiderende en beangstigende vorm, maar we verzekeren je dat ze niet alleen onschadelijk voor ons mensen zijn, maar ze spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem. Om deze en andere redenen, moet je ze niet als gewone insecten behandelen.
Het vliegende hert (Lucanus cervus) bevolkt in de zomer meestal stedelijke omgevingen en loofbossen, na een lange periode van larvale fase in de herfst en de winter. Het vliegende hert wordt beschouwd als de grootste kever in het Europese gebied, gemakkelijk te herkennen aan zijn vorm, zijn langzame en nogal luidruchtige vlucht en de spreekwoordelijke getande kaken.
Zowel mannelijke als vrouwelijke vliegende herten hebben deze getande kaken waardoor ze bijzonder karakteristiek zijn voor het oog; die van mannetjes zijn meer uitgesproken dan van de vrouwtjes omdat ze ze vaak gebruiken om te wedijveren met andere mannetjes van hun soort; deze exemplaren kunnen 8 centimeter lang worden.
Vliegende herten zijn niet alleen onschadelijk voor mensen, ze zijn ook nuttig voor het ecosysteem; wanneer ze zich nog in een larvale toestand bevinden, voeden ze zich met rottend hout en produceren zo humus dat rijk is aan veel voedingsstoffen; eenmaal het volwassen stadium bereikt, in de zomer, voeden de herten zich in plaats daarvan met voornamelijk suikerhoudende stoffen, zoals het sap van de fruitbomen.
Juist omdat hun natuurlijke habitat heel vaak dat van loofbossen is, is deze kever door ontbossing en toegenomen menselijke activiteiten ook met uitsterven bedreigd, en daarom is het altijd ideaal om het natuurlijke proces van de ontbinding van het hout van de bomen niet te beïnvloeden: het is voedsel dat voor het vliegende hert rijk is aan voedingsstoffen.
Ondanks zijn uiterlijk en zijn uitgesproken kaken, moet je hem de volgende keer dat je hem ziet niet bruusk verwijderen, en vooral niet doden: hij is buitengewoon kostbaar voor de natuurlijke processen van het ecosysteem waarin ze leven, die bijdragen tot de weelderigheid ervan.