Een 12-jarig meisje heeft een apparaat uitgevonden om te voorkomen dat kinderen in de auto worden achtergelaten
Kinderen die achterblijven in auto's die heet worden onder de zomerzon zijn een dramatische realiteit. Een gebeurtenis die hoe absurd, gek en aangrijpend ook over de hele wereld plaatsvindt. Volgens onderzoek sterven in de Verenigde Staten jaarlijks onder deze omstandigheden gemiddeld 39 kinderen onder de 15 jaar. Sommige landen maken gebruik van apparaten die een dergelijke gebeurtenis voorkomen, en een 12-jarig meisje leverde haar waardevolle bijdrage door een zeer interessant systeem uit te vinden.
Haar naam is Lydia Denton, ze is 12 jaar oud en werkt aan de ontwikkeling van een alarmsysteem om het achterlaten van kinderen in de auto te voorkomen. Lydia, geschokt door de mogelijkheid dat een soortgelijk ongeluk zou kunnen gebeuren, zorgde voor iets nuttigs, en zo bedacht ze een sensor die de aanwezigheid van een kind van meer dan 2 kg op het autostoeltje opmerkt en de temperatuur in de auto opmeet.
Veel moderne auto's hebben al een systeem geïntegreerd dat waarschuwt wanneer de binnentemperatuur van de passagiersruimte boven een bepaalde limiet stijgt en samen met de verplichting om apparatuur te gebruiken tegen het achterlaten van kinderen, moet dit voorkomen dat kinderen in de auto worden achtergelaten. Niet iedereen heeft echter een moderne auto en in de meeste landen over de hele wereld zijn deze apparaten niet verplicht.
Lydia bedacht daarom iets eenvoudigs, dat binnen ieders bereik lag. Wanneer haar sensor een buitensporige temperatuurstijging detecteert en de aanwezigheid van het kind op de stoel, stuurt het een alarm naar de ouders. Als het alarm niet binnen 60 seconden wordt gedeactiveerd, stuurt het apparaat dankzij de geïntegreerde GPS automatisch de positie van de auto naar het politiebureau.
Het apparaat van de jonge uitvinder is getest en goedgekeurd: het heet Beat the Heat Car Seat. Het meisje won ook een prijs voor haar project en met het gewonnen geld - ongeveer $20.000 - zal ze proberen grootschalige productie mogelijk te maken.
Geconfronteerd met een fenomeen dat meerdere verklaringen heeft, ook van psychologische aard, lijkt de technologie de meest betrouwbare oplossing te zijn om soortgelijke tragische ongevallen te voorkomen.