Wat het betekent om in een kamer van 4 m² in Zuid-Korea te wonen: de fotografische getuigenissen van deze fotograaf
Zuid-Korea wordt door westerlingen altijd gezien als een supertechnologisch land, gebaseerd op eeuwenoude tradities om te ontdekken en die tegelijkertijd doordrenkt zijn van moderniteit. Wolkenkrabbers, verblindende lichten, robots en lekker eten - dit lijkt het Korea uit je dromen, waarop elke westerse toerist zijn verbeelding baseert. Maar net als alle andere landen in de wereld, zit Zuid-Korea ook vol tegenstrijdigheden die op elke hoek gevaarlijk op de loer liggen: naast de imposante gebouwen en wolkenkrabbers vallen de zogenaamde Goshiwon of Goshitel op, minuscuul kleine huizen, van een paar vierkante meter, verzameld in appartementen waar de minst welvarende klasse van de bevolking woont.
Een getalenteerde fotograaf, Sim Kyu-dong, wilde getuigen van de huiveringwekkende leefomstandigheden waarin de armsten zich bevinden. Zijn foto's laten geen ruimte voor verbeelding.
Sim Kyu-dong bracht 5 jaar door in een Goshiwon, in Seoul, om zijn persoonlijke fotografische project uit te voeren. Zoals hij zelf uitlegde, zijn Goshiwon en Goshitel praktisch synoniemen in Zuid-Korea en vertegenwoordigen ze die unieke accommodaties die de armste burgers zich kunnen veroorloven. De huur, die erg laag is en waar geen extra kosten zijn, trekt ook veel studenten aan die zich niets beters kunnen veroorloven tijdens hun verblijf en studie in de hoofdstad.
Deze mini-appartementen bevinden zich echt op de grens van leefbaarheid - of misschien is die limiet allang overschreden! De gemiddelde prijs om in deze kamers van een paar vierkante meter te verblijven varieert tussen 169 en 186 dollar per maand: een absoluut belachelijke prijs in vergelijking met de huidige huurprijzen!
In Goshiwon zijn de kamers meestal zo samengesteld: op een paar vierkante meter staan een bed, een bureau en een kleine kast voor persoonlijke bezittingen. Voor de rest zijn er alleen gemeenschappelijke ruimtes. Hoewel in deze kleine accommodaties aan de basisbehoeften lijkt te worden voldaan, ontwikkelen de meeste bewoners al snel ernstige vormen van depressie. Ook fotograaf Sim Kyu-dong beweerde tijdens zijn verblijf in Goshiwon aan een depressie te hebben geleden.
Het moet gezegd dat veel studenten zich ”opsluiten" in deze accomodaties om zich op hun examens voor te bereiden, zozeer zelfs dat de gewone mensen deze Goshiwon tegenwoordig identificeren als tijdelijke regelingen voor de voorbereiding van enkele belangrijke examens. Helaas worden veel arme arbeiders gedwongen om in deze krotten te wonen, vaak zonder ramen, en Sim Kyu-dong wilde getuigen van deze kant van Zuid-Korea, die misschien ook onder zijn eigen inwoners onbekend is.
Hoe kan iemand het lang uithouden in zo'n kamer?
Het fotografische werk van Sim Kyu-dong is een belangrijke getuigenis en brengt ons in contact met een wereld die we niet voor mogelijk hielden.