ITER, de grootste kernfusiereactor ter wereld: een project in naam van schone energie

Janine image
door Janine

08 Augustus 2020

ITER, de grootste kernfusiereactor ter wereld: een project in naam van schone energie

Het wordt algemeen erkend als het meest ambitieuze onderzoeksproject dat tot doel heeft energie op te wekken uit kernfusie, een veel voordeligere (maar duurdere in termen van benodigde middelen) manier om een ​​reactor te maken die elektriciteit kan leveren. We hebben het over ITER, het energieprogramma dat het resultaat is van een gezamenlijke inspanning tussen 35 verschillende landen die officieel ontstaat in Frankrijk.

Waarom is het zo belangrijk? Simpel: deze kernfusiereactor zou de grootste ter wereld moeten worden en dankzij zijn werking zou hij energie kunnen verkrijgen op een absoluut "schonere" manier dan een met een splijting: zonder radioactief afval en zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Een project dat steeds dichter bij de realiteit lijkt, aangezien de bouw van deze structuur al is begonnen. Het is daarom de moeite waard om het nader te bekijken.

via The Guardian

ITER.org

ITER.org

Schone energie: geleid door deze wachtwoorden werken de ingenieurs die ITER ontwerpen en bouwen. Kernfusie is, zoals gezegd, een minder risicovol proces voor het milieu dan de "klassieke" kernsplijting, ook al levert het enkele problemen op. Fusie werkt door gebruik te maken van de energie die vrijkomt door twee lichtere atoomkernen die samensmelten tot een zwaardere, en moeten worden benaderd met een enorme kracht, die in feite veel energie vereist. Dit is precies het probleem van fusie: de installaties die het gebruiken, hebben vaak meer middelen nodig dan ze kunnen teruggeven. Al met al een duidelijk concept, aangezien de temperaturen in vergelijkbare systemen 10 keer hoger zouden zijn dan die van de kern van de zon.

ITER.org

ITER.org

ITER wil deze problemen echter overwinnen door innovatieve methoden toe te passen die volgens de ontwikkelaars het doel zouden kunnen bereiken om via deze reactie voldoende energie op te wekken. Dit is helemaal niet gemakkelijk, maar onderzoek naar kernfusie kan degenen die deze fabriek bouwen, helpen. De enorme reactor zal een geschat gewicht hebben van ongeveer 23.000 ton en zal binnenin supergeleidende magneten hebben die met elkaar zijn verbonden door 200 km specifieke kabels. Alles, zoals gerapporteerd door de Guardian, zal bij zeer lage temperaturen moeten worden bewaard, geschat op min 269 graden Celsius.

iterorganization/Youtube

iterorganization/Youtube

Het is geen toeval dat de technische inspanning om ITER te voltooien is omschreven als "de meest complexe in de geschiedenis". Ontwerpers en ingenieurs zeiden echter dat ze vooral optimistisch en zelfverzekerd waren, want als de reactor succesvol zou zijn, zou hij in staat zijn om enorme veilige energievoorziening te hebben en met zeer weinig afval en stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, dus op een volledig schone manier. De voorwaarden zijn aanwezig, de toewijding ook: we hoeven alleen maar met vertrouwen af ​​te wachten dat de bouw van ITER zal worden voltooid, en hopen dat het echt concrete voordelen kan opleveren voor de wereldwijde energiebehoeften.