Tanya en Tarzan, de circusleeuwen die na 8 jaar gevangenschap zijn vrijgelaten: ze hadden nog nooit op een grasveld gerend
Dieren die in circusvoorstellingen worden gebruikt, is een zeer ernstig probleem, dat verband houdt met de vreselijke mishandeling en het lijden dat wezens die met een wilde en vrije aard zijn geboren, hun hele leven, of een groot deel ervan, moeten ondergaan. Het is in feite absoluut niet juist dat voor het plezier van de mens - die beperkt is tot een paar uur kijken naar een spektakel - veel dieren jarenlang in kooien worden gehouden.
De twee leeuwen Tanya en Tarzan behoorden ook tot deze ongelukkige wezens. Iedereen die aan een dier als de leeuw denkt, denkt meteen aan grote ruimtes en "scènes" vol vrijheid. Voor deze twee exemplaren was het leven echter slechts krappe ruimtes en uitvoeringen voor het betalende publiek. Totdat een organisatie hen redde en hen voor het eerst kennis liet maken met de ware natuur.
via The Dodo/Youtube
8 lange jaren hebben Tanya en Tarzan in een kooi gezeten, nooit wetende wat het betekende om vrij te zijn en te kunnen rennen op een grasveld, midden in de natuur. Ze werden geboren in gevangenschap in Guatemala en groeiden vervolgens op temidden van mishandeling en ontbering door circuseigenaren, met als enige troost elkaar te steunen.
Hun leven leek voorbestemd om op deze manier voorbij te gaan, totdat Animal Defenders International van hun verhaal hoorde en besloot alles te doen om hen te redden.
Samen met hen werden ook 9 tijgers uit het circus meegenomen, wier levens voor altijd zijn veranderd. Toen de wilde dieren werden verplaatst naar een tijdelijk toevluchtsoord dat speciaal aan hen was gewijd, voelden ze voor het eerst echt gras onder hun poten.
Tarzan aarzelde aanvankelijk een beetje, omdat hij nooit had ervaren over dat oppervlak te lopen; Tanya begon daarentegen meteen te rennen. Het duurde maar een paar uur voordat de twee onafscheidelijke leeuwen aan hun nieuwe vrije en ruime toestand waren gewend. Het geluk dat ze voelden, was duidelijk. Na alle noodzakelijke behandelingen en onderzoeken was het al snel tijd om het paar over te brengen naar een Zuid-Afrikaans reservaat, oftewel hun natuurlijke habitat.
Ook in dit geval, na een eerste moment van onzekerheid, raakten de leeuwen snel gewend, omdat ze hun geluk niet konden geloven: dankzij de functionarissen van de organisatie worden ze letterlijk herboren, in een "tweede leven" dat ze meer verdienden dan wat ook, en dat elk dier dat in circuskooien wordt opgesloten, verdient.
Ze zien rennen, springen en spelen, eindelijk vrij, is ronduit ontroerend.