De ijskap van Groenland blijft smelten: volgens experts is er geen weg terug

Janine image
door Janine

19 Augustus 2020

De ijskap van Groenland blijft smelten: volgens experts is er geen weg terug

De Groenlandse ijskap blijft onverbiddelijk smelten als gevolg van de opwarming van de aarde, maar lijkt nu een punt te hebben bereikt waarop er geen weg terug meer mogelijk is. Volgens experts laten alle satellietgegevens van Groenland die de afgelopen 40 jaar zijn geregistreerd en geanalyseerd, zien dat de gletsjers van het eiland zo sterk zijn gekrompen dat zelfs als de opwarming van de aarde plotseling zou stoppen, de ijskap zou blijven krimpen. Een werkelijk dramatische "ontdekking" die onderstreept hoe een point of no return nu is bereikt.

via Nature

NASA

NASA

Deze sombere nieuwe ontdekkingen geven geen sprankje hoop. De overvloedige sneeuwval die elk jaar op het eiland valt en de gletsjers aanvult, is niet langer voldoende en kan het ijs niet bijhouden dat steeds sneller smelt en in de Atlantische Oceaan stroomt. Met andere woorden, het ijs dat in de oceaan stroomt, overtreft duidelijk de sneeuw die zich probeert te verzamelen op het oppervlak van de ijskap. Gedurende de jaren tachtig en negentig slaagden de opgehoopte sneeuw en gesmolten ijs erin om zichzelf in evenwicht te houden; sinds 2000 is er helaas een geleidelijke afname van de ijskap.

NASA

NASA

Michalea King van het Byrd Polar and Climate Research Center van de Universiteit van Ohio (OSU), legde de situatie duidelijk uit: "Sinds 1985 hebben overal op Groenland grote gletsjers zich gemiddeld ongeveer 3 km teruggetrokken... een vrij grote afstand. De gletsjers zijn daardoor zo gekrompen dat velen van hen in dieper water liggen, wat betekent dat er een grote hoeveelheid ijs in contact komt met het water. Het warme water van de oceaan smelt gletsjerijs en maakt het nog moeilijker voor gletsjers om terug te keren naar hun oorspronkelijke posities." Dus zelfs als we de klimaatverandering zouden kunnen stoppen, zou de schade al zijn aangericht.

De enige positieve kant van dit hele verhaal is dat meer leren over gletsjeromgevingen altijd een geweldige manier is om onze toekomstige voorspellingen te verbeteren, over hoe en hoe snel dingen zullen veranderen.