In Amsterdam zijn urinoirs geplaatst in de vorm van plantenbakken om het probleem van "wildplassen" aan te pakken
Wij denken dat iedereen, minstens één keer in zijn leven, getuige is geweest van een handeling van "openbaar urineren" of dat je zelf de hoofdrolspeler bent geweest van een moment van plotselinge en dringende "lediging" van de blaas, misschien in een donker steegje, om zonder opgemerkt te worden te plassen. Een gewoonte die in stedelijke gebieden een probleem kan worden voor het decorum en de volksgezondheid, aangezien urine zuur en bijtend kan zijn voor sommige gebouwen en openbare wegen.
via CNN
Om dit probleem van fatsoen en volksgezondheid het hoofd te bieden, heeft sociaal psycholoog Patrick de Vries, in samenwerking met het bedrijf Urban Senses, in de stad Amsterdam urinoirs gemaakt in de vorm van plantenbakken, GreenPee genaamd. Dit model combineert de reeds genoemde problemen met respect voor het milieu en voor de stedenbouwkundige architectuur van de wijken waar ze geplaatst zijn.
Het model GreenPee is in feite een duurzaam urinoir, dat perfect past in de omgeving en tegelijkertijd ook dienst doet als vrolijke plantenbak; ja, want GreenPee heeft openingen aan de zijkanten voor de urine, zodat het lichaamsvocht de muren van de gebouwen en het asfalt van de straat niet aantast, die dienen als organische meststof voor planten die in het bovenste deel van deze urinoirs ontkiemen.
Het feit dat ze ook als openbare bloembakken fungeren, betekent natuurlijk dat veel insecten, en vooral bijen, naar stedelijke gebieden worden aangetrokken, waardoor de stad groener wordt.
Op dit moment zijn er 12 modellen GreenPee geïnstalleerd in de binnenstad van Amsterdam en de omgeving, in de hoop dat deze ingenieuze uitvinding, die tevens knipoogt naar het milieu en het ecosysteem waarin we dagelijks leven, zich succescol kan verspreiden in de rest van de wereld.