Een echtpaar koopt 120 hectare land om het bos te herplanten: nu is het een enorm natuurreservaat
Soms zijn er mensen die erin slagen het goede dat ze willen voor de natuur van de planeet om te zetten in een echte missie, een dagelijkse, serieuze en blijvende toewijding om de enige omgeving te beschermen die ons herbergt. Helaas zijn er tal van problemen die onze ecosystemen aantasten. Ontbossing ontbreekt hierbij niet, een destructief fenomeen dat wordt uitgevoerd door gewetenloze mensen die in de loop der jaren de flora en fauna in verschillende delen van de wereld grondig hebben veranderd.
Het echtpaar waarover we je gaan vertellen, weet dit goed en in India hebben ze besloten een groot deel van hun leven te wijden aan een waardevol en lovenswaardig werk. In plaats van de grond te gebruiken voor wie weet welke doeleinden, wilden ze de natuur teruggeven wat van haar was, en gingen zo ver dat ze een heel bos opnieuw hebben geplant.
via SAI Sanctuary
26 lange jaren: dit is de periode die Pamela Gale Malhotra en haar man Anil Malhotra nodig hadden om hun "Sai Sanctuary" op te richten in de Indiase deelstaat Karnataka. Waarom is dit reservaat zo bijzonder? Simpel: de twee kochten een land van 121 hectare met als enig doel het te “veranderen” in een immens natuurlijk gebied en, persoonlijk, besloten ze om het bos daarop opnieuw aan te planten, om het opnieuw te bevolken met alle vegetatie en dieren die het door toedoen van de mens had verloren.
De grond van het Sai Sanctuary was in feite eerder gebruikt voor de intensieve teelt, en daarom had het te kampen met massale ontbossing. Door gebruik te maken van de weinige overgebleven inheemse planten, zijn de Malhotra sinds 1991 begonnen met het herplanten van wat voor altijd verloren leek te zijn gegaan, waarbij ze uiteraard zelfs de juiste habitat hebben gecreëerd voor honderden diersoorten die er niet langer zouden kunnen leven.
Tegenwoordig is het Sai Sanctuary in staat om meer dan 200 met uitsterven bedreigde wezens te huisvesten, waaronder tijgers en olifanten, soorten die normaal gesproken onderwerp zijn van illegale jacht door stropers. Het is niet gemakkelijk om deze trieste verschijnselen tegen te gaan, en daarom is de toewijding van het echtpaar dagelijks. De vreugde dat een dergelijk belangrijk werk van herbebossing de twee heeft teruggegeven is echter enorm, zoals ze zelf herhaaldelijk hebben benadrukt.
In 2014 kregen deze twee weldoeners ook de prijs voor het Wildlife and Tourism Initiative of the year. Bomen planten betekent leven planten, openlijk tegen de vernietiging en uitbuiting zijn die veel mensen zonder enige scrupules tegen de natuur uitvoeren. De hoop is dat dit soort verhalen steeds meer mensen kan motiveren om hun voorbeeld te volgen.