Afghaanse vrouwen zullen eindelijk hun naam op documenten krijgen: een kleine, grote stap naar gelijkheid

Janine image
door Janine

06 Oktober 2020

Afghaanse vrouwen zullen eindelijk hun naam op documenten krijgen: een kleine, grote stap naar gelijkheid

Er zijn overwinningen en gevechten die, voor degenen die gewend zijn in een samenleving te leven waarin de fundamentele rechten al met al zijn gegarandeerd, op het eerste gezicht ongelooflijk lijken, en die betrekking hebben op zaken die gelukkig velen als vanzelfsprekend beschouwen.

Denk bijvoorbeeld aan documenten: paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten zijn allemaal elementen die het bestaan ​​van een persoon in een bepaalde gemeenschap formeel bekrachtigen. Welnu: in een land als Afghanistan werden vrouwen lange tijd alleen gedefinieerd op basis van hun verwantschapsrelaties met de mannen van het gezin.

via The New York Times

Pixabay

Pixabay

"Moeder van", "dochter van", "nicht van" enzovoort: officieel wordt in de Aziatische staat een vrouw op deze manier gedefinieerd, verstoken van haar naam en volledig afhankelijk van de naaste mannelijke verwanten. Geen klein detail, dat boekdelen spreekt over de taboes die vandaag de dag, ondanks de kleine overwinningen die van tijd tot tijd worden behaald, de Afghaanse samenleving en de vrouwen die er deel van uitmaken, teisteren.

Een onaanvaardbare situatie, die echter gelukkig voorbestemd lijkt te veranderen. Om te vragen dat de echte naam van een vrouw eindelijk op de identiteitsdocumenten verschijnt, ontstond de beweging #whereismyname? op sociale netwerken, een groep activisten die in korte tijd enorm groot is geworden.

“Het gaat erom het meest fundamentele en natuurlijke recht van vrouwen te herstellen, dat hun ontzegd wordt. Door haar naam af te drukken, geven we de vrouw meer macht”, zegt Laleh Osmany, een leidende figuur in de beweging, die erin slaagde een wijziging van de wet op de volkstelling aan te nemen. De norm wacht op goedkeuring, maar wat de vrouwen van #whereismyname? tot nu toe hebben bereikt is ongetwijfeld een zeer belangrijke stap in de richting van gendergelijkheid in een samenleving waar patriarchale, ouderwetse en conservatieve houdingen bestaan.