Een fotograaf vergelijkt na jaren dezelfde landschappen en laat zien hoe de klimaatverandering ze heeft verstoord
We horen al heel lang over "klimaatverandering": wat zeker is, is dat niet iedereen het onderwerp serieus heeft genomen zoals het verdiende. Het duurde jaren, zo niet decennia voordat we ons er volledig bewust van werden.
Tegenwoordig weten we heel goed hoe problematisch en zorgwekkend de gezondheidstoestand van de aarde is en de nieuwste gegevens zijn niet bepaald geruststellend: maar om nogmaals twijfels te vermijden, is er een fotografisch project gemaakt door Christian Åslund dat ons duidelijk laat zien hoe de gletsjers nu, amper een eeuw later, slechts een herinnering zijn.
Christian Åslund Photography/Facebook
Christian Åslund is een Zweedse fotojournalist die met een simpele voor en na vergelijking wist aan te tonen hoe de effecten van klimaatverandering op het milieu waren.
De gletsjer Blomstrandbreen heeft zich sinds 1928 meer dan 2 km teruggetrokken.
Behalve dat ze ongelooflijk nauwkeurig zijn, behoeven zijn fotografische vergelijkingen geen verdere uitleg: waar een imposante gletsjer was, is deze op de meest recente foto's vervangen door een berg aarde, of door leegte.
Christian Åslund Photography/Facebook
Veel van zijn foto's zijn gemaakt op de Svalbard-eilanden, een archipel in de Noordelijke IJszee, oftewel een plaats die sterk wordt beïnvloed door klimaatverandering: sinds 1970 zijn de gemiddelde jaartemperaturen hoger dan 4°C, met wintertemperaturen zelfs hoger dan 7°C.
De serie foto's is gemaakt in 2003 in samenwerking met Greenpeace en heet "Confrontatie van gletsjers - Svalbard". De zwart-witfoto's behoren tot het archief van het Norwegian Polar Institute en zijn gemaakt in het begin van de 20e eeuw.
Christian Åslund Photography/Facebook
Achter de realisatie van de opnamen schuilt een nauwgezet werk van lokalisering: de historische foto's toonden in feite niet precies de gefotografeerde plaats. De fotograaf en andere experts moesten eerst naar de plek zoeken, rekening houdend met het feit dat de kenmerken van vandaag heel anders konden zijn dan de geportretteerde.
Sommige gebruikers maakten bezwaar tegen de waarheidsgetrouwheid van de foto's, in de veronderstelling dat de zichtbare verschillen alleen te wijten waren aan seizoensinvloeden: maar de fotograaf ontkende en zei dat de foto's in dezelfde periode, of in ieder geval in hetzelfde seizoen, zijn gemaakt.
Christian Åslund Photography/Facebook
Zonder twijfel kunnen deze foto's alleen het bestaan van klimaatverandering niet bewijzen, maar temidden van een ongekende hoeveelheid onderzoeken en rapporten over klimaatverandering, kunnen we niet anders dan erkennen dat onze planeet voor altijd is veranderd, en niet ten goede.