Slaapstoornissen zouden het begin kunnen zijn van een neurodegeneratieve aandoening: dat zeggen studies
Hoe ouder je wordt, hoe meer de mogelijkheid bestaat om in sommige gevallen een neurodegeneratieve pathologie te ontwikkelen, zoals de ziekte van Alzheimer. Deze aandoeningen, die in toenemende mate voorkomen, ontstaan wanneer de zenuwcellen van een individu niet langer vrij met elkaar kunnen communiceren omdat ze worden geblokkeerd door bepaalde afzettingen van eiwitten, plaques genaamd. Deze maken de basisfuncties van zenuwcellen moeilijk.
via Online Focus
Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat deze neurodegeneratieve ziekten of meer specifiek de ziekte van Alzheimer veroorzaakt. Sommige studies suggereren dat elementen zoals omgevingsinvloeden of genetische aanleg een rol zouden kunnen spelen. Anderzijds suggereren andere onderzoeken dat slaapstoornissen ook een doorslaggevende rol kunnen spelen. Uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health bleek precies dat, gevolgd door dezelfde conclusies door soortgelijk onderzoek uitgevoerd door de Stanford University en Washington Medical School.
Dit betekent niet dat iemand die een slaapstoornis ontwikkelt, in de toekomst gediagnosticeerd zou kunnen worden met een neurodegeneratieve ziekte, maar sommige artsen en onderzoekers van het bovengenoemde onderzoek hebben een waarschijnlijke "trigger" van de ziekte van Alzheimer of seniele dementie bij een specifieke REM-slaapstoornis geïdentificeerd.
Een Canadees onderzoek stelde dat degenen die regelmatig stoornissen hebben tijdens de REM-slaapfase (de fase die wordt gekenmerkt door zeer snelle oogbewegingen), zoals stompen, trappen, lichaamsbewegingen, een 80% -100% groter risico kunnen hebben om op oudere leeftijd een neurodegeneratieve ziekte te krijgen, zoals Parkinson of seniele dementie.
Het tijdschrift Neurology benadrukte belangrijke verbanden tussen slaapstoornissen en de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek bij 321 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar toonde aan dat mensen met een kortere dan gemiddelde REM-slaapfase een hoger risico hadden om in de toekomst neurodegeneratieve aandoeningen op te lopen; dit risico nam toe als de droomfase minder dan 20% van de totale slaap per nacht in beslag nam, of als het meer dan 90 minuten duurde om de REM-slaap te bereiken.
Signalen dus die niet onderschat mogen worden maar die zeker niet betekenen dat het hebben van een slaapstoornis kan leiden tot het ontstaan van een neurodegeneratieve aandoening in de toekomst: laat de experts hier meer licht op werpen!