Sinds 1999 rijden er geen auto's meer in deze Spaanse stad: voor de inwoners is het een echt "paradijs"
Degenen die gewend waren in de stad te wonen, weten heel goed dat deze omgevingen hun sterke punten hebben, maar ook hun gebreken. Hoewel diensten, werkmogelijkheden, attracties en voorzieningen allemaal binnen een paar kilometer zijn geconcentreerd, is het ook waar dat stedelijke gebieden vaak chaos, vervuiling, lawaai en uiteraard verkeer veroorzaken.
Dit laatste probleem treft veel steden over de hele wereld, waardoor verplaatsing en luchtkwaliteit vaak onhoudbaar zijn voor degenen die er wonen. De maatregelen die door de administraties zijn genomen om het te verminderen, zijn niet altijd effectief, maar in de Spaanse stad waarover we je gaan vertellen, heeft men ervoor gekozen om nogal drastisch te handelen, met werkelijk verrassende resultaten. Wat hebben ze gedaan? Simpel: sinds 1999 zijn auto's verboden.
via The Guardian
Pontevedra is een stad met ongeveer 83.000 inwoners en ligt in de zelfstandige regio Galicië, in het noordwesten van het Iberisch schiereiland. Natuurlijk: het aantal inwoners is zeker niet dat van een metropool, en daarom is het in een stad als deze makkelijker om een dergelijk experiment succesvol uit te voeren.
Wat je echter meteen ziet - en hoort - bij een bezoek aan het centrum, is een ongewone en merkbare rust. Geen claxons, geen motorgeluiden, maar geluiden die vooral afkomstig zijn van de mensen die er wonen en die dankzij de afwezigheid van auto's het meeste uit hun stedelijke ruimtes kunnen halen. Het was met deze bedoeling dat het stadsbestuur in 1999 besloot om de 300.000 vierkante meter van het centrale gebied van Pontevedra voetgangersgebied te maken, zodat alleen hulpvoertuigen in geval van absolute noodzaak toegang kregen.
https://commons.wikimedia.org/...
Geen vergunningen, geen uitzonderingen dus: alleen voetgangers en niet-gemotoriseerde voertuigen. Een nogal drastische keuze, die echter voor Pontevedra een vermindering van de CO2-uitstoot met ongeveer 70% betekende, om nog maar te zwijgen van het feit dat het sterftecijfer door verkeersongevallen praktisch is geannuleerd. Maar dat is nog niet alles.
Luis Miguel Bugallo Sánchez/Wikimedia
Vanwege zijn “mensvriendelijke” omstandigheden werd Pontevedra gekozen door vele Spanjaarden die, moe van de drukte en vervuiling van grote steden, besloten om daarheen te verhuizen, het effectief opnieuw bevolken van de stedelijke kern die, net als zoveel anderen, het risico liep inwoners te verliezen en ontvolkt te raken. Om het verplaatsen te vergemakkelijken, heeft de gemeente zelfs kaarten gemaakt, vergelijkbaar met die van de metro's, waarop reistijden en afstanden van het ene punt naar het andere in de stad worden aangegeven.
By Cojvgpt - Own work/Wikimedia
Veel inwoners noemen Pontevedra een waar "paradijs”, een plek om een echt alternatief, ecologisch, gezond en menselijk stedelijk model te ervaren. Juist om deze redenen heeft de stad in de loop der jaren verschillende onderscheidingen ontvangen, en wie weet of andere niet zo grote steden zoals deze het experiment kunnen repliceren. Milieu en gezondheid zouden er baat bij hebben!