In Europa stijgt het aantal sterfgevallen als gevolg van darmkanker met 12%: veel onderzoeken zijn uitgesteld vanwege Covid

Janine image
door Janine

01 November 2020

In Europa stijgt het aantal sterfgevallen als gevolg van darmkanker met 12%: veel onderzoeken zijn uitgesteld vanwege Covid

De Covid-19-pandemie is een realiteit waar de hele wereld al maanden mee te maken heeft en die moeilijk uit te roeien lijkt, tenminste totdat er een effectief vaccin is gevonden.

Miljoenen mensen over de hele wereld zijn besmet met het Coronavirus, om nog maar te zwijgen van het feit dat de gewoonten van ieder van ons en de realiteit die ons omringt, maandenlang veranderd zijn in wat het "nieuwe normaal" lijkt, gekenmerkt door een constante staat van alertheid. En in deze periode zijn er natuurlijk niet alleen mensen ziek geworden van Covid. De effecten van het virus zijn ook voelbaar op andere pathologieën, met desastreuze gevolgen op het gebied van preventie, diagnose en behandeling, zoals blijkt uit het onderzoek waarover we je nu gaan vertellen.

via ScienceDirect

Pixnio

Pixnio

Dikkedarmkanker wordt in Europa beschouwd als de tweede "grote doodsoorzaak" van alle soorten kanker, met 375.000 diagnoses en 170.000 slachtoffers per jaar. In het trieste geval van deze ziekte is de onmiddellijke herkenning ervan van vitaal belang, omdat men dan met alle passende behandelingen kan ingrijpen voordat het te laat is.

De verspreiding van Covid heeft echter bijna overal invloed gehad op medische systemen, en daarom is er de afgelopen maanden een tendens geweest van vertraging in zogenaamde “levensreddende” onderzoeken, zoals die in de praktijk worden gebracht om darmkanker te voorkomen. In plaats daarvan was de noodsituatie rond het Coronavirus gericht op de inspanningen van artsen en instellingen, die vaak onderzoeken en behandelingen voor andere belangrijke ziekten, zoals de genoemde, hebben uitgesteld.

Pxhere

Pxhere

Helaas hebben deze late screenings geleid tot een aanzienlijke toename van de sterfte aan dikkedarmkanker. Volgens een wiskundig model ontwikkeld door een Italiaans team van de Universiteit van Bologna, is berekend dat het aantal sterfgevallen als gevolg van deze oorzaak in Europa met 11,9% is gestegen. Niet gering, en het zijn absoluut verontrustende gegevens, aangezien Covid een realiteit is waarvan de wereld, met grote waarschijnlijkheid, op korte termijn niet verlost zal zijn.

Belangrijke onderzoeken zoals colonoscopieën, zoals experts aangaven tijdens de United European Gastroenterology Week, kunnen en mogen nooit worden uitgesteld, en om deze reden moet de gezondheidszorg rekening houden met alle behoeften van patiënten. Het enige dat overblijft is hopen dat dit het geval is en dat de wereld spoedig een ware en verdiende "normaliteit" zal vinden.