In de Sahara groeien meer bomen dan verwacht: een mogelijk "wapen" tegen klimaatverandering
De natuur kan soms veel efficiënter zijn in het weten hoe ze zichzelf van haar wonden moet “genezen” dan de menselijke gemeenschap ooit heeft gekund en dat nog steeds niet kan, die op zijn beurt de hoofdoorzaak is van milieuvervuiling op de planeet waarop we leven. Als op de internationale agenda de noodtoestand van klimaatverandering aan de orde van de dag is, is het goed om te weten dat sommige droge delen van de planeet waarop we leven, op deze verandering lijken te “reageren” met het verlangen om te leven en te bloeien.
via Nature
Martin Brandt, assistent-professor geografie aan de Universiteit van Kopenhagen en hoofdauteur van dit onderzoek, zei in Nature dat satellietbeelden van de woestijnen Sahara en Sahel op het Afrikaanse continent resulteerden in een grotere numerieke aanwezigheid van bomen en kleine struiken, vergeleken met voorgaande jaren en het onderzoek dat al eerder werd geanalyseerd: "We waren zeer verrast dat er zoveel bomen groeien in de Sahara. Er zijn zeker uitgestrekte kale gebieden, maar er zijn ook gebieden met een hoge dichtheid aan bomen en zelfs tussen de zandduinen groeien hier en daar een paar bomen."
Uit de geanalyseerde satellietbeelden bleek dat in 2020 sommige gebieden van de Westelijke Sahara en de Sahel en de zogenaamde "subvochtige zone" bezaaid zijn met ongeveer 1,8 miljard bomen.
Dit onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen, kan onderzoekers en milieuactivisten van onschatbare gegevens voorzien die het proces van ontbossing kunnen helpen bestrijden en de opslagcentra voor koolstofproductie en -verwerking in sommige delen van de planeet decentraliseren.
Een klein positief gegeven dat in de toekomst een voorzichtige stap zou kunnen worden in de richting van een ommekeer voor de redding van onze planeet. We hopen het met heel ons hart.