In 1998 publiceerde een arts een studie over autisme en vaccins: 12 jaar later werd ontdekt dat het een georganiseerde fraude was
Zelfs vandaag de dag hebben we te maken met groepen mensen die weigeren zich te vaccineren omdat ze zich een studie herinneren die in 1998 in een wetenschappelijk tijdschrift is gepubliceerd en waarin wordt beweerd dat er een vermoedelijk verband is tussen vaccins en autisme.
Hoewel de meerderheid van de bevolking voorstander is van vaccins, zijn er veel mensen die het absurde verhaal niet kennen over de studie die uiteindelijk als vals werd bestempeld, evenals het hele verhaal rond de enorme fraude rond het ontstaan van de no-vax-beweging. Dit is wat er in 1998 gebeurde.
via bmj.com
In 1998 publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Lancet een studie namens dr. Andrew Wakefield en 12 andere auteurs, die beweerden een verband te hebben gevonden tussen het BMR-vaccin (tegen mazelen, bof en rodehond) en autisme. Juist het feit dat het werk was gepubliceerd door een prestigieus tijdschrift, dat tot dan toe een referentiepunt was voor vele andere onderzoeken, en de betrokkenheid van veel artsen, zorgde voor paniek, zowel bij de wetenschappelijke gemeenschap als bij de publieke opinie.
Het was dankzij een journalist, Brian Deer, die het tot op de bodem wilde uitzoeken, dat de studie van Dr. Wakefield uiteindelijk als fake werd beoordeeld: dat niet alleen, maar er werd ook ontdekt dat er achter die studie enorme economische voordelen zaten die Wakefield zelf zou hebben geïncasseerd.
Brian Deer toonde aan dat de bevindingen in het werk van Wakefield volkomen ongegrond waren: de studie keek naar een klein aantal gevallen dat zonder enige controle werd bestudeerd, verwees naar drie veelvoorkomende medische aandoeningen en was grotendeels gebaseerd op herinneringen en verklaringen van familieleden van de onderzochte kinderen.
Maar wat misschien als een gebrek aan voorbereiding lijkt, bleek een gedetailleerd plan te zijn om tot een economisch voordeel te komen: Dr. Wakefield veranderde de gegevens en cijfers om zijn bewering te ondersteunen dat hij een nieuw syndroom had geïdentificeerd; hij had ook de steun van het ziekenhuis waar hij werkte om geld te verdienen aan de wijdverbreide angst na de publicatie over vaccins.
Dankzij het werk van de journalist Brian Deer en al die onderzoeken die in de daaropvolgende jaren de mogelijkheid hebben geverifieerd om dezelfde resultaten te behalen als de studie uit 1998 - zonder ooit een verband te vinden tussen vaccins en autisme - in 2010, is het werk gepubliceerd door Wakefield in het tijdschrift Lancet als vals verklaard. In hetzelfde jaar werd Andrew Wakefield verbannen uit de Britse orde van artsen.
Hieronder rapporteren we enkele onderzoeken die het mogelijke verband tussen vaccins en autisme hebben weerlegd.
- 1999, studie onder 500 kinderen: geen verband.
- 2001, studie onder 10.000 kinderen: geen verband.
- 2002, Deense studie onder 537.000 kinderen: geen verband.
- 2002. Finse studie onder 535.000 kinderen: geen verband.
- 2005, overzicht van 31 onderzoeken met in totaal 10.000.000 kinderen: geen verband
- 2012: overzicht van 27 cohortstudies, 17 case-control studies, 6 series zelfgecontroleerde studies, 5 series temporele studies, 2 ecologische studies, 1 cross-trial case, met in totaal 14.700.000 kinderen: geen verband.
Concluderend: we betalen vandaag nog steeds de gevolgen van een goed georganiseerde fraude door een kleine groep mensen, als zodanig erkend door de wetenschappelijke wereldgemeenschap: er is in geen enkel geval van onderzoek een verband gevonden tussen vaccins en autisme.