Een man maakt een apparaat dat eksters voedsel geeft in ruil voor afval: hij traint de vogels om te recyclen
De dieren die bij ons op de planeet leven, kunnen ons vaak verrassen en ons op de meest ongelooflijke manieren voldoening geven. Denk bijvoorbeeld aan alle keren dat onze honden of katten een paar trucjes doen die we ze hadden geleerd, of bijna “menselijk” reageren op interacties met ons. Op die momenten lijkt het dat ze bijna als ons mensen zijn, en deze vermogens zijn zeker niet alleen voorbehouden aan huisdieren.
Hans Forsberg weet dit goed, een man die in zijn tuin een familie wilde eksters huisvest die daar af en toe stoppen om hun toevlucht te zoeken en zich op te frissen. Als expert in robotica en kunstmatige intelligentie heeft Hans besloten om zijn vaardigheden te gebruiken om tegelijkertijd iets briljants en eigenaardigs te doen: vogels trainen voor een nobel doel.
via Hans Forsberg
Flessendoppen in ruil voor voedsel: zo kunnen we het idee van Forsberg samenvatten. Deze man heeft, uit naam van recycling, het beschermen van het milieu en het stedelijk decorum, besloten om van eksters echte "aaseters" te maken en ze te belonen met een speciaal apparaat dat hij met zijn eigen handen heeft gebouwd. Eksters zijn zeer intelligente vogels: de sterke nieuwsgierigheid had de vogels bij Hans thuis gebracht om met wat lantaarns in zijn tuin te spelen, en op dat moment kwam de man op het idee.
Omdat de vogels vooral geneigd leken om tussen de voorwerpen van hun gading te snuffelen en "stelen", besloot Hans een apparaat te bouwen waar hij nog nooit aan had gedacht. Waar hebben we het over? Over een echte voedseldispenser voor dieren, die elke keer werkt als een stuk vuilnis - in dit geval flessendoppen - in een speciale bak wordt gedeponeerd.
Telkens wanneer eksters een dop van een fles in een gat laten vallen dat speciaal door Hans is gemaakt, geeft zijn speciale dispenser een of twee stukjes voedsel vrij als "geschenk". De welverdiende "beloningen" komen via een buis en een trechter, die aan de basis zijn verbonden met een bak waaruit de vogels kunnen pikken.
Dankzij de technologische kennis van Forsberg volgt een complex systeem van elektronische componenten, detectoren, een camera, motoren en een grafische interface constant wat er gebeurt rond zijn apparaat dat de vogels voedt en tegelijkertijd het milieu helpt. Milieuvervuiling en stedelijk decorum zijn immers een levend probleem dat in veel realiteiten van de wereld aanwezig is: op deze manier een handje helpen is ongetwijfeld nuttig, bijzonder en intelligent.
Degenen die door Hans zijn getraind, zouden dus de eerste eksters kunnen zijn die afvalmateriaal recyclen, en de man zei dat hij buitengewoon vertrouwen had in de mogelijkheid om de vogels te leren in de toekomst andere soorten afval te verzamelen, waaronder sigarettenpeuken.
De vogels, vooral de jongere exemplaren, tonen een grote interesse in de merkwaardige activiteit die ze uitvoeren, en dit motiveert Forsberg om door te gaan. Het enige dat overblijft is het complimenteren van het geniale idee van deze man, en uiteraard ook zijn milieuvriendelijke eksters!