Deze fotograaf vereeuwigde de Siberische inheemse volkeren op foto’s met een krachtige en diepe charme
Tegenwoordig lijkt elke uithoek van onze planeet bekend en op de een of andere manier "bereikbaar", maar de plaatsen en populaties die elke dag buiten de schijnwerpers blijven, zijn echt talrijk. We beseffen dit elke keer dat we in contact komen met culturen, mensen, tradities en scenario's die ver en anders zijn dan we gewend zijn te zien.
En het is tenslotte juist deze diversiteit die de wereld waarin we leven wonderbaarlijk maakt, en dat kan een constante en zeer waardevolle bron van verrijking zijn. Dit zijn de aannames die de leidraad vormen voor het prachtige werk van zoveel mensen die het elke dag proberen te documenteren. Net als Alexander Khimushin, een fotograaf die de hele wereld over heeft gereisd, tientallen landen heeft bezocht en de bedoeling heeft licht te geven aan volkeren en culturen die langzaam aan het verdwijnen zijn. Klaar om een reis te maken naar de fascinerende, koude en afgelegen gebieden van Siberië?
Khimushin is de auteur van het project The World in Faces, een initiatief dat via fotografie aandacht wil vragen voor al die etnische minderheden waarvan de vertegenwoordigers door globalisering en modernisering steeds minder worden.
Culturen, gebruiken en vooral gezichten: de opnamen van deze fotograaf weten de kijker iets fascinerends over te brengen en brengen een werkelijk unieke boodschap van tolerantie en vrede met zich mee.
De foto's die je bekijkt, komen uit Siberië, waar Khimushin zich letterlijk onderdompelde, maandenlang alleen reisde en duizenden kilometers aflegde met als doel in contact te komen met de mensen die deze "onbereikbare" gebieden bevolken.
Van het Baikalmeer tot de Japanse Zee, Alexander is op plaatsen geweest waar vrouwen, mannen en kinderen die tot steeds minder vertegenwoordigde minderheden behoren, leven en die elke dag trots hun afkomst eren, op zijn zachtst gezegd geconfronteerd met belemmerende klimaten.
Zo vinden we onder zijn foto's de gezichten van degenen die in de koudste delen van de wereld leven, zoals de Sakha, waarvan Khimushin een meisje vereeuwigde in een typische trouwjurk, compleet met een masker.
Er zijn ook nomadische rendierherders, kinderen en ouderen van de etnische groep Evenki, een Nivkhi-man en een Tofalar-man. In dat laatste geval hebben we te maken met mensen die op zulke afgelegen plekken wonen dat ze in de winter alleen per helikopter te bereiken zijn.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de tientallen populaties waarmee deze getalenteerde fotograaf tijdens zijn reizen in aanraking is gekomen. The World in Faces, Siberia, heeft in feite foto's verzameld van mensen die tot 40 verschillende etnische groepen behoren, het hele Siberische gebied en elk bedreigd in zijn voortbestaan.
Kijkend naar hun gezichten, hun glimlach en hun traditionele kleding, kan men niet anders dan gefascineerd zijn, en het lijkt erop dat elk van hen er is om ons hun verhaal te vertellen.
Het valt niet te ontkennen: het werk van Khimushin is een lovenswaardig werk met een prachtige betekenis, waarvan we hopen dat het ieders bewustzijn zal vergroten om diversiteit te beschouwen als kansen voor verrijking, in een wereld die ons nog steeds op een authentieke en oprechte manier kan verbazen.