Rubberen speelgoed voor in bad kan een echt broeinest zijn voor schimmels en bacteriën: experts slaan alarm
Soms kunnen de grootste valkuilen ook schuilgaan in objecten en situaties die we allemaal als "onschuldig" beschouwen, waar we het niet van hadden verwacht, en die in plaats daarvan bronnen blijken te zijn van potentieel ernstige problemen.
Denk bijvoorbeeld aan de kleine eendjes en ander rubberen speelgoed waarmee we als kinderen speelden toen we in bad gingen, of waarmee we onze kinderen vermaken. Veel voorkomende, kleurrijke objecten die verband houden met speelse en kinderlijke contexten, maar die blijkbaar kunnen veranderen in echte broeinesten voor schimmels en bacteriën, zoals het onderzoek waarover we het nu gaan hebben heeft aangetoond.
via Nature
De beruchte eendjes, geel, zacht en lachend, verbergen een echte "donkere kant", aldus wetenschappers van Eawag (Federal Institute of Aquatic Science and Technology), de Universiteit van Zürich en de Universiteit van Illinois. De reden ligt voor de hand: het rubberachtige badspeelgoed kan bij veelvuldig gebruik in de contexten waarvoor het bedoeld is, een indrukwekkend aantal bacteriën en schimmels opslaan.
In feite kunnen de eendjes en ander zacht speelgoed worden gevuld met water dat er vervolgens uit wordt gespoten door de kinderen die erop drukken, ze aanraken en vaak in hun mond stoppen. En juist daar binnenin is een echte "parallelle wereld" van schadelijke stoffen te vinden.
Dankzij de vochtige hitte van de omgeving waarin je een bad neemt, vinden bacteriën en schimmels vruchtbare grond om te groeien en zich te vermenigvuldigen, en ze sparen het speelgoed in kwestie uiteraard niet. Dag in dag uit nemen de micro-organismen toe in de eenden, die vervolgens worden verdreven wanneer erop wordt gedrukt. Een onmiskenbaar bewijs van wat we beweren, is wat de auteurs van de studie hebben uitgevoerd.
Door een van deze eenden doormidden te snijden, die in heel gewone huiselijke omgevingen worden gebruikt, werden de wetenschappers geconfronteerd met een nogal schokkende scène. De binnenkant van het speeltje was zichtbaar "besmet". Na een grondige analyse kwamen ze tot de conclusie dat zo'n speeltje tussen de 5 en 75 miljoen schimmelcellen en bacteriën kan bevatten, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt gebruikt.
Onder de verschillende ziekteverwekkers hebben de onderzoekers ook de degenen geïdentificeerd die legionella kunnen veroorzaken en volgens wat uit de studie naar voren kwam, zou de reden voor deze proliferatie kunnen worden herleid tot de slechte kwaliteit van het plastic waarmee deze speeltjes zijn gemaakt. Een bijzonder "riskant" materiaal bevordert in feite de groei van bacteriën, en als we hier de andere factoren aan toevoegen (vochtigheid, vuil, warme, vochtige omgeving) kan deze mix echt schadelijk worden.
Met wat voorzorgsmaatregelen kunnen we dus voorkomen dat onze kleintjes in contact komen met al deze stoffen. Beginnend met de eend zelf, die altijd met het oog op kwaliteit moet worden gekozen, en om eventueel het gat af te sluiten waarmee het water wordt uitgespoten. Besmettingen kunnen namelijk altijd om de hoek liggen en hoewel het niet zeker is dat ze zich voordoen, is het ongetwijfeld beter om geen risico te lopen.