Begraven gevaar: de klimaatverandering legt een nucleaire raketbasis uit de Koude Oorlog bloot
Dat klimaatverandering ernstige gevolgen heeft voor onze planeet is een ding dat zeker is. Klimaatverandering is ook verantwoordelijk voor de ontdekking van een uiterst geheime nucleaire raketbasis uit de Koude Oorlog, verborgen onder een ijskap in Groenland, genaamd Camp Century. De raketbasis werd gemaakt met als doel onderzoek te doen naar het Arctische klimaat en nieuwe constructietechnieken te testen die geschikt zijn voor koudere temperaturen.
via bbc.com
Het project breidde zich echter uit en de basis werd omgevormd tot een plek om de effectiviteit van een raket te verifiëren in het geval van een nucleaire oorlog tegen de Sovjet-Unie. De basis, die nucleair en chemisch materiaal bevatte, werd in 1967 achtergelaten. Ingenieurs geloofden dat het ijs zich zou blijven opstapelen totdat het volledig begraven had wat de basis bevatte. Het team moest een krachtige radar gebruiken om de basis te lokaliseren, maar de aanhoudende versnelling van de klimaatverandering zal naar verwachting binnenkort alles aan het licht brengen.
Onderzoeker William Colgan stelt dat de overgang van een flinke sneeuwval naar smeltend ijs in minder dan een eeuw kan leiden tot het smelten van afval met ernstige schade aan het milieu als gevolg. Aan de andere kant is het opruimen van het gebied een complexe en kostbare operatie: het afval ligt nog steeds bedolven onder een dikke laag ijs.
U.S. Army Corps of Engineers/Wikipedia
Bovendien bevindt de Camp Century zich, ondanks dat het een Amerikaanse basis is, in Groenland: Deens grondgebied onder zelfbestuur. De vraag die rijst is: wie neemt de verantwoordelijkheid voor het opruimen van de plek als het afval tevoorschijn komt?