De hongersnood van Oekraïners, dat in de jaren ’30 miljoenen slachtoffers maakte, is in de vergetelheid geraakt
Tussen 1932 en 1933 werd Oekraïne getroffen door een hongersnood veroorzaakt door het Sovjetregime, waarbij miljoenen doden vielen. De tragedie was zo groot dat de Oekraïners het met één woord beschrijven: Holodomor, oftewel “vermoorden middels uithongeren”. Het begon allemaal toen Stalin tussen de herfst van 1932 en de lente van 1933 besloot tot agrarische collectivisatie, waarbij hij ook de koelakken, dat wil zeggen de rijke boeren, dwong zich er tegen hun wil bij aan te sluiten.
via BBC
Alexander Wienerberger/Wikipedia
Deze beslissing veroorzaakte een hongersnood die verschillende delen van de Sovjet-Unie trof. Van het volk, dat ervan werd beschuldigd het systeem van collectief eigendom te betwisten, werd hun land en landbouwmiddelen opgeëist. In de hele USSR waren er naar schatting miljoenen slachtoffers. Er waren ook gevallen van kannibalisme, vooral van kinderen. Moskou onderdrukte verschil van mening en verborg de plotselinge verdwijning van miljoenen mensen door demografische gegevens te manipuleren. Zelfs na de gebeurtenis, ondanks de getuigenissen over skeletachtige lichamen en gedecimeerde steden, waren de feiten verborgen en is het bloedbad in de vergetelheid geraakt.
Walking in Wascana/Wikimedia Commons
Op 29 november 2006 ondertekende de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko de wet die de Holodomor definieert als een gebeurtenis die voortkomt uit een precieze politieke keuze. Rusland verzet zich ook tegen de definitie van "genocide". De wet riep de vierde zaterdag van november uit tot "Herdenkingsdag" om de onschuldige slachtoffers te herdenken. Holodomor wordt momenteel erkend als een daad van genocide door de parlementen van 24 staten.
Waarom is deze tragische gebeurtenis in de vergetelheid geraakt?