Paniekaanvallen: hoe om te gaan met de gevoelens van fysiek en mentaal ongemak die binnen enkele minuten optreden
Paniekaanvallen worden vaak verward met eenvoudige momenten van angst. We hebben allemaal weleens angst ervaren in bepaalde situaties, dat gevoel tussen stress en angst: je hoeft je nergens zorgen over te maken, het is volkomen normaal. Angst wordt een paniekaanval wanneer deze op een intense, plotselinge manier verschijnt en niet wordt ingegeven door stressvolle situaties waaraan ons lichaam of onze geest is blootgesteld. Wanneer je de eerste symptomen merkt, is het essentieel om contact op te nemen met je arts.
via AIAMC
Deze golf van paniek en angst bereikt zijn hoogtepunt binnen enkele minuten en manifesteert zich met symptomen zoals: versnelde hartslag, kortademigheid, zweten, trillen, koude rillingen, duizeligheid, misselijkheid, pijn op de borst, angst om de controle te verliezen. Volgens een onderzoek kunnen mensen die lijden aan paniekaanvallen later in hun leven een hoger risico op hartproblemen hebben.
Hoe ga je om met paniekaanvallen?
Als je een paniekaanval hebt, beweeg dan niet totdat de symptomen volledig zijn verdwenen. Adem langzaam en diep om je hartslag te vertragen en angst te verminderen. Denk niet het ergste: concentreer je op een situatie van vreugde en rust of op een detail dat je omringt. Hoewel het moeilijk is, moet je proberen je gedachten weg te nemen van het ongemak dat je voelt.
Wat zijn de remedies?
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest effectieve therapie voor paniekaanvallen: het is een psychologische therapie en geen farmaceutische. De therapeut werkt samen met de patiënt aan ontspanning, bewustwording, de gedachten van de patiënt en het omgaan met ongemakkelijke situaties.
Dit artikel is uitsluitend bedoeld ter informatie en in het geval dat je symptomen opmerkt, moet je noodzakelijkerwijs contact opnemen met je arts. Snel handelen betekent dat de kans op terugval van de stoornis in de toekomst wordt verkleind.