Deze vrouw heeft besloten om de Mount Everest schoon te maken: in 3 jaar tijd heeft ze 8,5 ton afval verzameld
Zou je denken om afval te vinden... op de Mount Everest? Ja, zelfs op de hoogste berg ter wereld, in het hart van wat een van de wildste en meest ongerepte gebieden op aarde zou moeten zijn, kan de mens sporen achterlaten van zijn aanwezigheid.
De afgelopen jaren hebben we geleerd dat de impact van onze activiteiten en de verwaarlozing van zoveel mensen steeds verwoestender effecten hebben op de gezondheid van de planeet. We beseffen dit elke keer dat er weinig geruststellend nieuws is over vervuiling, afval, klimaatverandering en steeds extremere verschijnselen die ons vertellen over een omgeving die op zijn zachtst gezegd lijdt. Om deze reden hebben de initiatieven van veel mensen van goede wil fundamentele en ambitieuze doelstellingen, en gelukkig krijgen ze vaak - zoals in het geval van het meisje waarover we je gaan vertellen - bemoedigende resultaten.
via Fondation Yves Rocher/Youtube
Marion Chaygneaud-Dupuy is een ietwat bijzondere alpiniste. Naast het beklimmen van bergen, wijdt ze zich namelijk hartstochtelijk aan ecologische projecten, en het is tijdens een van deze werkzaamheden dat ze besloot om de Mount Everest schoon te maken van de enorme hoeveelheden afval die daar blijven liggen door degenen die zich daar hebben gewaagd.
Dankzij het initiatief” Clean Everest" slaagden Marion en haar team erin de prachtige berg van 8,5 ton afval te bevrijden.
Een enorme hoeveelheid, verzameld door zeer hard te werken op grote hoogte, dat 3 jaar heeft geduurd, en waardoor de 39-jarige bergbeklimster de prijs “Terre de Femmes" ontving die haar in 2019 werd uitgereikt door de Fondation Yves Rocher.
Helaas, ondanks de enorme inspanningen, is het afval op de Everest nog niet volledig geëlimineerd, wat echt doet nadenken over de ernst van de milieusituatie, zelfs in afgelegen en wilde gebieden zoals deze.
De activiteit van Marion heeft een opmerkelijke weerklank gehad, de lokale autoriteiten hebben haar en haar helpers namelijk enkele jaks gedoneerd, om hun lasten en hun verplaatsingen tijdens de schoonmaakoperaties te vergemakkelijken.
Deze ambitieuze alpinist-ecoloog lijkt niet echt van plan te stoppen: haar doel is nu om het hele Himalaya gebergte over te steken, om net als de hoogste berg ter wereld te worden schoongemaakt.
"Toen ik de top bereikte, realiseerde ik me dat de berg beschadigd was door tientallen jaren van expedities. Ik was volkomen geschokt", zei Marion over haar onderneming. Deel uitmaken van de natuur en leren er voor te zorgen en het te respecteren, zouden immers principes moeten zijn die ons dierbaar zijn.
We kunnen en moeten allemaal ons steentje bijdragen, en ondertussen is het fijn om te weten dat er steeds meer gewillige mensen zoals deze bergbeklimster zijn die in staat zijn om van de wereld een betere plek te maken.