Deze vogel is half mannelijk en half vrouwelijk - een zeldzame genetische aandoening waardoor hij er extravagant uitziet
Er is een buitengewoon fascinerende en zeldzame vogelsoort waargenomen: een kardinaal dat half vermiljoen, half duif is. De anomalie wordt "bilateraal gynandromorfisme" genoemd: de ene helft van het lichaam van het dier is mannelijk en de andere helft is vrouwelijk. Deze aandoening zou het gevolg zijn van een onevenwichtige verdeling van geslachtschromosomen in de vroege stadia van de embryonale ontwikkeling.
Inland Bird Banding Association/Facebook
Gynandromorfe individuen kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke genitaliën hebben en zijn vaak onvruchtbaar. Gynandromorfen zijn zeldzaam, maar niet onmogelijk te vinden. Dit fenomeen komt voor bij vogels, veel insecten en kreeftachtigen. Ze komen waarschijnlijk bij veel meer soorten voor dan we ons kunnen voorstellen, maar experts kunnen ze niet bij alle exemplaren opmerken, omdat ze niet allemaal zo'n duidelijk onderscheid vertonen tussen het mannelijke en het vrouwelijke dier.
Inland Bird Banding Association/Facebook
Kardinalen zijn de bekendste seksueel dimorfe vogels in Noord-Amerika, dus de anomalie is onmiddellijk merkbaar. Maar wat maakt deze soorten zo fascinerend? De meeste dieren die door gynandromorfisme worden getroffen, zijn onvruchtbaar, maar dit exemplaar is dat mogelijk niet omdat de linkerkant (waar de eierstok zich bevindt bij vogels) vrouwelijk is.
Als je het profiel ziet lijkt het op een vogel zoals vele anderen, maar als je de voorkant ziet, zie je waar de natuur toe in staat is.