Deze zeer oude Egyptische obelisk is als een reus die in de grond ligt, nooit voltooid maar fascinerend

Janine image
door Janine

16 Januari 2021

Deze zeer oude Egyptische obelisk is als een reus die in de grond ligt, nooit voltooid maar fascinerend

Denk nooit dat het verleden iets gesloten en verouderd is: de geschiedenis heeft ons altijd iets kostbaars te leren. Of het nu gaat om details of gebeurtenissen die het verleden hebben gemarkeerd, met de oudheid kunnen we onszelf altijd verbeteren en nuttige tips voor het heden ontdekken, zoals blijkt uit de ongelooflijke obelisk waarover we je gaan vertellen.

Er is veel getheoretiseerd en gezegd over de constructietechnieken van de oude Egyptenaren: de bouw- en technische vaardigheden van dit volk zijn duidelijk en absoluut verbluffend voor die tijd; denk maar aan de kolossale werken die ze ons hebben nagelaten. De obelisk in kwestie is geen uitzondering. Met zijn 42 meter en zijn 1.200 ton gewicht is hij een echte reus, maar hij heeft nooit de pracht gekend die hij verdiende, aangezien hij meer dan 3.500 jaar onafgewerkt en ongebruikt bleef.

via Luxor & Ashwan Travel

Olaf Tausch/Wikimedia

Olaf Tausch/Wikimedia

Het kolossale artefact werd gevonden in Aswan, in het zuiden van Egypte, en werd hoogstwaarschijnlijk in opdracht van koningin Hatsjepsoet gemaakt, de tweede vrouw die de titel van farao had, heerseres van de 18e dynastie. Hoewel een obelisk meestal opvalt door zijn hoogte en zichtbaarheid, heeft hij jarenlang in de grond gelegen, half begraven en onafgewerkt.

Proteon/reddit

Proteon/reddit

Maar dat betekent niet dat het niet minder fascinerend is. Integendeel, zijn eigenaardigheid is juist dat hij in onbruik is gebleven. De reden? Het zou waarschijnlijk te groot zijn geweest om het omhoog te tillen, zoals blijkt uit een enorme scheur die volgens experts een duidelijk teken zou zijn van een mislukte poging.

Immanuel Giel/Wikimedia

Immanuel Giel/Wikimedia

Ondanks zijn trieste lot is deze obelisk voor ons een fundamentele getuigenis om ons in de technieken en vaardigheden van de mensen uit het Midden-Oosten op het gebied van techniek en constructie te verdiepen. De Egyptenaren hebben dergelijke monumenten in feite rechtstreeks uitgehouwen in de rotsachtige ondergrond van de grond en deze vervolgens verhoogd zodra ze klaar waren. Dit alles na een moeizame en gecompliceerde procedure van onthechting, die niet altijd het gewenste resultaat opleverde.

Underwood & Underwood/Wikimedia

Underwood & Underwood/Wikimedia

Wat het lot ook is, het is werkelijk spectaculair om in contact te komen met historische artefacten als deze, op wat een soort openluchtmuseum-bouwplaats wordt genoemd. Het zijn juist de werken die ons laten zien hoeveel we moeten leren van degenen die ons zijn voorgegaan.

Gérard Ducher/Wikimedia

Gérard Ducher/Wikimedia