Een leraar elimineert Odyssee van Homerus uit het schoolprogramma: hij beweert dat het discriminerend is
Schoolprogramma's zijn altijd onderwerp van discussie geweest: er zijn er die klagen dat we zo veel stilstaan bij gebeurtenissen uit het verleden dat de meest recente historische feiten nauwelijks worden genoemd, die een minder traditioneel programma willen dat ook ruimte geeft aan de “underground” auteurs. Iedereen tevreden stellen is onwaarschijnlijk, vooral wanneer niemand het eens lijkt te kunnen worden: op sociale netwerken is een beweging ontstaan die tot doel heeft teksten die als klassiek worden beschouwd, maar die, met een moderne en kritische interpretatie, openlijk respectloos en discriminerend zijn uit schoolprogramma's te verwijderen. Een school in Massachusetts sloot zich bij de beweging aan en elimineerde Odyssee van Homerus.
Metropolitan Museum of Art/wikimedia
Een leraar op een middelbare school in Massachusetts schrapte het lesprogramma in de klas dat volgt op het onderwijzen van het klassieke dichtwerk Odyssee. De beslissing werd genomen door het ondersteunen van het ideaal van de beweging die is ontstaan op sociale netwerken, geïdentificeerd door de hashtag #DisruptTexts: volgens sommige ouders, leraren en experts zouden een aantal teksten die traditioneel op scholen werden onderwezen, moeten worden afgeschaft, omdat ze zijn geschreven in historische perioden waarin sommige vormen van haat de norm waren.
De beweging heeft twee doelgroepen gecreëerd: een die de intentie verwelkomt om al die teksten te schrappen die op een progressieve manier discriminerend zijn, en een die in plaats daarvan stelt dat het verbieden van het lezen van deze teksten geen ander effect zou hebben dan dat van het verder belemmeren van de alfabetisering van de nieuwe generaties.
Misschien ligt de oplossing erin de leerlingen de middelen te geven om de twijfelachtige elementen van deze teksten te herkennen, zonder hen passages te ontzeggen waarvan de diepte ongeëvenaard is in vergelijking met modernere werken.