De strategie van Steve Jobs om brutaal eerlijke antwoorden van werknemers te krijgen: twee vragen zijn voldoende

Janine image
door Janine

19 Januari 2021

De strategie van Steve Jobs om brutaal eerlijke antwoorden van werknemers te krijgen: twee vragen zijn voldoende

Steve Jobs wordt vanuit verschillende invalshoeken als een meester beschouwd: hij wordt niet alleen bewonderd en gewaardeerd om zijn professionele vaardigheden, hij wordt ook nog steeds bewonderd om zijn leiderschapskwaliteiten en om de waarde die hij hechtte aan brutale eerlijkheid. Hij was niet alleen brutaal eerlijk tegen zijn werknemers, maar hij eiste ook dat ze even eerlijk tegen hem waren. Dit betekende ook weten wat de negatieve aspecten van het werken in het bedrijf waren of wat er op een bepaald moment mis ging.

via Medium

Ben Stanfield/Wikimedia Commons

Ben Stanfield/Wikimedia Commons

Hoe kreeg hij die oprechtheid? Vaak uit angst, ongemak of ontzag voor de werkgever, kun je niet alles zeggen wat je denkt. Steve Jobs probeerde deze dynamiek te verhelpen door zijn werknemers vragen te stellen die onmogelijk met eenvoudig "ja" of "nee" konden worden beantwoord, maar die wel gemotiveerd moesten worden. Andy Raskin brengt deze techniek terug, verhalenverteller uit Silicon Valley, die over de ongebruikelijke techniek heeft gehoord: hij hoorde een oudere CEO een jonge CEO vertellen over de techniek van Steve Jobs.

Ben Stanfield/Wikimedia Commons

Ben Stanfield/Wikimedia Commons

Deze techniek is ontwikkeld door Jobs in de jaren tachtig, toen hij verdeeld was tussen Apple en Pixar: hij had geen tijd en had eerlijke en snelle feedback nodig. Vervolgens organiseerde hij sessies met alle verschillende teams. Tijdens elke sessie wees hij naar een persoon en zei: "Vertel ons wat niet werkt bij Pixar", en vroeg vervolgens andere mensen of ze het eens waren met de verklaring van de collega en wees naar een andere persoon die vroeg wat in plaats daarvan wel werkte. Jobs wisselde dan de twee vragen af ​​totdat hij een volledig beeld van de situatie had.

Formuleringen als "Heeft u nog vragen?" of "Heeft u suggesties voor verbeteringen?" worden vaak met een simpel "ja" of "nee" beantwoordt die niet de kracht hebben om echte waarde en feedback te brengen, terwijl Jobs in staat was om een ​​geldige en effectieve techniek te ontwikkelen. Heb je er ooit van gehoord?