Na 1000 jaar werd een Angelsaksisch kruis gevonden: het schoonmaakwerk bracht merkwaardige decoraties aan het licht
Het oude Angelsaksische kruis, dat meer dan een millennium onder de grond bleef, werd onthuld met zijn ingewikkelde versiering en is een zeldzaam voorbeeld van de complexe metaalbewerking van het Viking-tijdperk. De ontdekking, die plaatsvond in Schotland, is eigenlijk slechts het topje van de ijsberg: er werd een schat van meer dan 100 gouden en zilveren voorwerpen gevonden en het is een van de grootste vondsten van artefacten uit het Viking-tijdperk in het Verenig Koninkrijk.
via CNN
Begraven in het begin van de 10e eeuw in Dumfries en Galloway, bleef de Galloway Hoard 1000 jaar verborgen voordat hij in september 2014 werd opgegraven door een metaaldetector. Het kruis was bedekt met aarde en omwikkeld met zilverkoord. Het complexe en zorgvuldige schoonmaakwerk onthulde de sierlijke versieringen van het kruis en het bladgoud. Elke arm van het object draagt een gravure door een van de vier evangelische schrijvers van het christelijke Nieuwe Testament: Mattheüs als mens, Marcus als leeuw, Lucas als kalf en Johannes als adelaar.
Leslie Webster, voormalig conservator van Groot-Brittannië, Prehistorie en Europa bij het British Museum, zegt dat het kruis een uitstekend voorbeeld is van Angelsaksische goudsmeedkunst: Angelsaksische kruisen van dit type zijn zeldzaam en slechts één andere, daterend uit de 9e eeuw en veel minder bewerkt, werd gevonden. Geleerden beweren dat het kruis werd gemaakt in Northumbria - het huidige Noord-Engeland en Zuid-Schotland - voor een hooggeplaatste geestelijke.
Geleerden stellen zich ook voor dat het kruis werd gestolen door een christelijke religieuze tijdens een inval in een kerk, zoals gewoonlijk het geval was tijdens de Vikingperiode, maar de complexiteit van deze vinding laat geen stereotypen toe.