Egypte: Archeologen graven een 4200 jaar oude tempel op die toebehoorde aan een tot dan toe onbekende koningin
Het lijkt erop dat de necropolis van Saqqara in Egypte een bijna onuitputtelijke bron van ontdekkingen en verwondering is voor de archeologen die het onderzoeken en kostbare schatten ontdekken.
30 perfect bewaarde sarcofagen, verschillende en zeer kostbare grafvoorwerpen, een 2500 jaar oude mummie: aan deze ontdekkingen, die de hele wereld sprakeloos hebben gemaakt, is er nog een toegevoegd. Waar hebben we het over? Over een verbazingwekkende funeraire tempel die dateert van 4200 jaar geleden, gebouwd voor een koningin wiens identiteit eindelijk is onthuld, en over meer dan 50 sarcofagen die deel uitmaakten van een oude stad van de doden.
via CBS News
De necropolis van Saqqara was van fundamenteel belang bij de begrafenissen van het oude Egypte. Daar hebben de mensen in het Midden-Oosten eeuwenlang hun doden neergelegd. Het behoeft geen betoog dat deze plaats ten zuiden van de hoofdstad vandaag voor archeologen een plaats is met buitengewone mogelijkheden om ontdekkingen te doen en in contact te komen met gebruiken, vondsten en getuigenissen.
In 2010 vonden geleerden in Saqqara ook een piramide, die waarschijnlijk toebehoorde aan een van de vrouwen van koning Thetis, hoewel er nog steeds onzekerheid bestond over de oorsprong van het artefact. Tien jaar later werd het mysterie onthuld: dankzij de ontdekking van een dodentempel kwam de naam van de vrouw tevoorschijn. Het gaat om koningin Nearit, de vrouw van Thetis, een personage waar veel geleerden nog nooit van hadden gehoord.
"Met deze koningin voegen we een belangrijk stuk toe aan de Egyptische geschiedenis", zegt Zahi Hawass, hoofd van de archeologische opgravingen in Saqqara. Maar hiermee hielden de ontdekkingen niet op.
Niet ver van de tempel van Nearit hebben archeologen drie magazijnen opgegraven waarin votiefoffers werden gebracht door onderdanen aan Thetis en zijn vrouw, gereedschappen die werden gebruikt om de tempel te bouwen en meer dan 50 funeraire putten met evenveel houten sarcofagen.
Stel je eens voor dat je voor een spektakel als dit staat: je hoeft geen liefhebber van archeologie te zijn om het belang ervan te begrijpen. Deze laatste begrafenisobjecten die in Saqqara zijn gevonden, zijn veel ouder dan die eerder werden gevonden. Velen van hen zijn versierd en bevatten hoogstwaarschijnlijk mummies die bewaard zijn gebleven volgens de typisch Egyptische gebruiken.
Artefacten, decoraties, kostbare juwelen, een papyrus met een hoofdstuk uit het "Boek van de Doden” en zelfs een oud "bordspel" dat lijkt op schaken, zijn omringd door deze verbazingwekkende vondsten, die letterlijk een stukje oude geschiedenis van Egypte hebben herschreven.
Dit zijn waarschijnlijk niet de laatste getuigenissen die Saqqara aan de wereld zal kunnen geven. Terwijl de opgravingen doorgaan, vraagt men zich echt af wat (en hoeveel) andere wonderen eronder begraven liggen.