Een transvrouw sterft, de familie heeft haar mannelijke naam op de begrafenisaankondiging geschreven
De meest kwetsbare en gemarginaliseerde mensen zijn vaak degenen die het doelwit worden van de meest trieste en meest beschamende beledigingen, zelfs - zoals in de episode die we je gaan vertellen - door degenen die het dichtst bij hen zouden moeten staan en acceptatie moeten tonen.
Toen een Italiaanse transgender overleed, besloot haar familie dat haar voornaam, dus in mannelijke vorm, op de begrafenisaankondiging zou verschijnen. Een gebaar dat de identiteit en de keuzes die deze persoon tijdens haar leven wilde voortzetten verraadde en waarop op een tolerante en menselijke manier een uitvaartcentrum heeft besloten om iedereen een sterk en duidelijk signaal te geven.
via Taffo Funeral Services/Facebook
Wyoming Public Media - archive image
In haar geboorteplaats was Gianna bekend en gerespecteerd door veel mensen, ook door degenen die geen familielid of goede vriend waren. Maar nadat ze, nog geen 50 jaar oud, haar leven had verloren door van de trap te vallen, besloten de familieleden dat ze in het openbaar zou worden herinnerd met de naam Giovanni, zoals ze als man heette, waardoor effectief wat haar echte leven was geweest werd uitgewist.
Respect gaat echter ook over van kleine naar grote gebaren die erop gericht zijn een persoon te herinneren zoals deze werkelijk was, persoonlijke oriëntaties en identiteiten te accepteren die niemand schade hadden berokkend. Dus besloot het uitvaartcentrum Taffo, nadat het had vernomen wat er was gebeurd, om een alternatief overlijdensbericht op zijn Facebook-pagina te publiceren, waarin duidelijk de naam van de transvrouw werd genoemd, precies zoals ze had gewild.
Taffo Funeral Services/Facebook
"Het was een belediging voor de naam en identiteit waarmee iedereen haar kende. We besloten de rouwadvertentie opnieuw te maken om haar een respectvol laatste afscheid te geven", was de opmerking van het bedrijf dat met dit gebaar veel reacties op de web veroorzaakte. Een lovenswaardig en tolerant signaal, zonder twijfel, in naam van een noodzakelijke acceptatie van degenen die te vaak het risico lopen in de marge van de samenleving te blijven vanwege vooroordelen en keuzes die nog te moeilijk te accepteren zijn.