In Alaska zijn Venetiaanse glaskralen ontdekt die vóór Columbus in Amerika arriveerden
De ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus is een van die historische gebeurtenissen waarvoor een korte verwijzing voldoende is en praktisch iedereen weet waar we het over hebben.
1492, de oversteek van de Atlantische Oceaan naar "Indië" aan boord van de beroemde karvelen: de context is duidelijk. Maar zelfs als we aannemen dat het continent op deze manier werd ontdekt, staat vast dat de eerste Europeanen die voet aan wal zetten in Amerika de Vikingen waren, die uiteraard niet wisten dat ze zich in een "nieuwe wereld" bevonden. Na hen maar vóór Columbus zou iemand die in Italië was geweest contacten hebben gehad of zaken hebben gedaan met mensen die daar waren. Hoe weten we dat? Dankzij enkele fascinerende kostbare voorwerpen die in Alaska zijn gevonden.
via University of Alaska Fairbanks
American Antiquity - University of Alaska Fairbanks
De ontdekking is er een die ervoor zorgt dat je de geschiedenisboeken wilt herschrijven, of er in ieder geval in slaagt om in één klap zekerheden en gegevens in twijfel te trekken die we nooit ter discussie zouden stellen. Ruim voor het begin van de handel met Amerika, en vóór de komst van Columbus, circuleerden er al enkele kostbare Europese producten op het vasteland. Waar hebben we het over? Over Venetiaanse glaskralen uit Murano, daterend uit de periode van 1440 tot 1480.
Dit zijn op zichzelf al de oudste Europese goederen die in Amerika zijn aangekomen en ontdekt. De inheemse bevolking van de noordelijke landen had daarom al decennia voordat Columbus het ontdekte contact gehad met mensen van het Oude Continent. Met behulp van zeer nauwkeurige koolstofdatering en spectrometrische technieken hebben archeologen de periode waarin ze dateren ontdekt, hen letterlijk verbluft achterlatend.
American Antiquity - University of Alaska Fairbanks
Toen de glaskralen voor het eerst werden geproduceerd en ze in Amerika aankwamen, wisten de Europeanen simpelweg niet dat het continent bestond. Dus hoe zijn ze daar gekomen? En vooral: wie heeft ze er gebracht? Met deze vragen proberen onderzoekers Michael Kunz en Robin Mills zoveel mogelijk licht te werpen op hun geschiedenis en leggen ze in hun onderzoek alle mogelijke veronderstellingen erover uit.
Een van de meest geaccrediteerde stellingen lijkt te zijn dat de aanwezigheid van parels in Alaska zou worden toegeschreven aan handelaren die mogelijk langs de Zijderoute hebben gereisd en daarom door Siberië zijn getrokken en de Beringstraat zijn overgestoken. Dit zijn niet de eerste soortgelijke vondsten in gebieden van Alaska, maar in tegenstelling tot vroeger beschikken archeologen nu over veel nauwkeuriger instrumenten om de datering van de vondsten vast te stellen.
Het is daarom een feit dat deze objecten een zeker bewijs vormen van de bestaande banden tussen Europa en Amerika vóór Columbus en het kolonialisme. Naast de fascinerende glaskralen gingen de ontdekkingen ook gepaard met andere vondsten, die hoogstwaarschijnlijk allemaal deel uitmaakten van juwelen, en allemaal even verrassend vanwege hun oorsprong.
Het fascineert en intrigeert om aan historische perspectieven te denken die zo anders zijn dan we allemaal gewend zijn te bestuderen en te kennen. Je vraagt je echt af hoe deze objecten daar terecht zijn gekomen en wie ze daar heeft gebracht. Als ze konden praten, zouden ze natuurlijk een heel fascinerend verhaal te vertellen hebben...