"Mensenmelk" in plaats van "moedermelk": gezondheidswerkers willen inclusie bevorderen
Waar begint inclusiviteit? Volgens velen begint het met de termen die we wel of niet gebruiken. Vanuit deze overtuiging ontstond het initiatief van het personeel van de universitaire ziekenhuizen van Brighton en Sussex in het Verenigd Koninkrijk, dat besloot om inclusieve en neutrale termen te gebruiken en ze te vervangen - of te combineren - met termen die de gelijkwaardigheid ouder = vrouw verbergen. Dit is hoe de afdeling “zwangere vrouwen” nu “zwangere vrouwen en mensen” is, “moedermelk” “melk van de moeder of van de zogende ouder”, en de “kraamafdeling” een "perinatale eenheid" is.
via thetimes
Not the actual photo/Wes Hicks/Unsplash
Het doel van het personeel is niet om vrouwelijke referenties uit te wissen, maar om de meest gemarginaliseerde groepen op te nemen. Het personeel zal daarom geen definitie opleggen, maar de begrippen gebruiken die de individuele patiënt verkiest. De wens is dat al degenen die gebruik maken van ziekenhuiszorg, coherentie kunnen vinden tussen de aangeboden diensten en de gebruikte termen.
Not the actual photo/jeshoots/Unsplash
Waarom deze keuze? Omdat er transgenders zijn die er ondanks hun genderidentiteit voor kiezen om kinderen te krijgen. Veel van deze mensen gaven toe dat ze zich niet inclusief en op hun gemak voelden op de perinatale afdeling en dit, heel vaak, vanwege de taal die door het personeel werd gebruikt. Door de termen te veranderen, die nu onderdeel van algemeen gebruik zijn geworden, voelen ze zich meer geaccepteerd.
Not the actual photo/Jill Sauve/Unsplash
Niet iedereen lijkt de keuze te hebben gewaardeerd, met name de term “mensenmelk” lijkt twijfels en verontwaardiging te hebben gewekt. Maar de verandering komt om een heel specifieke reden: veel transgender mannen hebben nog steeds de capaciteiten om een baby te krijgen, maar kunnen vaak geen borstvoeding geven omdat hun borsten zijn verwijderd. Om deze reden moeten ze verschillende systemen gebruiken om hun kinderen voldoende te voeden.
De termen die we gebruiken kunnen een aanzienlijke impact hebben op het psychologische en emotionele welzijn van mensen en de eerste stap om inclusiever te worden, is verandering te erkennen. Er is een tweerichtingsrelatie tussen realiteit en taal: wanneer de realiteit verandert, verandert ook de taal en het personeel van deze ziekenhuizen besloot niet alleen de verandering te herkennen en te accepteren, maar om - op zijn eigen kleine manier - de protagonist te worden.